Judo
Liity porukkaan
Vanhemmille
Mitä on judo?
Judo on japanilainen olympiakamppailulaji, jonka on kehittänyt kasvatustieteen tohtori Jigoro Kano. Sana ”Judo” on yhdistelmä japanilaisista kirjoitusmerkeistä ”ju”, joka merkitsee joustavaa tai pehmeää ja ”do”, joka tarkoittaa tietä. Judo harrastuksena on erinomainen yleiskunnon kohottaja. Judossa kehitytään myös henkisesti: judon harrastaja eli judoka oppii itsekuria, arvostusta ja rohkeutta. Judossa kehitytään yhdessä kannustavassa ilmapiirissä, jossa ei vilttiketjuja tunneta. Siksi judo sopii kaiken ikäisille ja kokoisille tytöille ja pojille!
Mitä tapahtuu judoharjoituksissa?
Muksujudoharjoitus kestää normaalisti 45-60 minuuttia. Junioreilla ja nuorilla harjoitus kestää yleensä 1,5 h. Muksujudoharjoituksissa keskitytään lapsen tasapainoaistien, koordinaation ja ketteryyden kehittymiseen leikin ja kamppailun avulla. Ensimmäisenä judollisena harjoitteena opetellaan kaatumaan oikein, eli tekemään ukemin. Tämä mahdollistaa myöhemmässä vaiheessa heittojen harjoittelemisen ja harjoitusottelemisen eli randorin.
Yhtenä tärkeänä osana alle 8-vuotiaan harjoittelua on tottuminen uuteen ympäristöön. Tutustuminen uusiin ihmisiin ja keskittymään yhdessä harjoituksiin. Yhdessä toimiminen onkin usein aloittavalle muksulle haastavinta, mutta vaikka kuinka haastavalta se näyttää alkuun, yhteinen sävel löytyy varmasti jo muutaman kuukauden jälkeen. Muksujudon harrastaja, eli muksujudoka onkin kouluun mennessään hyvin valmistautunut luokassa keskittymiseen. Ja kuuntelemiseen!
Muksujudon säännöt
- Pitää kuunnella
- Kaikkien kanssa treenataan
- Ketään ei kiusata. Lisätietoa kiusaamiseen löytyy Kamppailija ei kiusaa -kampanjan sivuilta.
- Jalat sekä kädet pestään ennen tatamille, eli mattoalueelle, astumista. Näin säästytään pöpöjen kierrättämiseltä.
- Dojolla eli salilla liikutaan sandaaleilla eli ”zoreilla” ja paljain jaloin ollaan vain tatamilla.
- Kaverista pidetään huolta
Neuvoja vanhemmille
- Judoharjoituksen vetää judo-opettaja, eli sensei. Vanhemmat voivat seurata harjoituksia tatami-alueen ulkopuolella siihen puuttumatta.
- Seuran arvot ovat myös vanhempien arvoja.
- Kamppailija ei kiusaa kampanjan huoneentaulu vanhemmille ja kotijoukoille
- Varmista, että lapsesi on saanut pienen välipalan ennen harjoitusta. Sekä tehnyt vessatarpeet.
- Poista, kellot, korut ja pinnit, sekä pitkät hiukset ponnarille ennen harjoituksia.
- Judovyön solmimisen ohje löytyy lapsen judopassin sivulta ja videona täältä.
- Tuo lapsesi siistinä, kynnet lyhyeksi leikattuna ja ajoissa salille ennen harjoitusta.
- Ilmoita lapsesi harjoitukseen Sporttis.net:n kautta
Judopuvun eli judogin pesuvinkit
Huom. Uusi judopuku kutistuu aina hieman alussa. Muutaman pesun jälkeen se asettuu ns. lopulliseen asentoonsa. Judopuku on kestävä urheiluasuste ja oikein hoidettuna se pysyy kunnossa vuosia.
- Älä käytä huuhteluaineita
- Älä kuivata kuivausrummussa vaan kuivata aina ripustamalla.
- Vältä korkeita linkouskierroksia, max 800
- Lasten puvut:
- Pese ohjeen mukaisesti valkopyykin mukana
- Nuorten ja aikuisten puvut:
- Pesu 60°:ssä asteessa
- Tilkka väkiviinaetikkaa huuhteluaineena. (Estää hajujen syntymistä)
- Judovyön peseminen. Pese tarpeen tullen, mutta aina käsin.
Kilpaileminen
Kilpaileminen on olennainen osa muksujudokan kehittymistä, mutta ei pakollista. Omaehtoinen kilpaileminen on toimiva osa harjoittelemista ja harrastajan kasvamista judokana. On tärkeää oppia voittamaan, mutta ennen kaikkea häviämään. Kilpailupäivän tunneskaala voikin olla melko laaja. Judovalmentajat ovat aina mukana kilpailuissa ja heidän vastuulla on tehdä kilpailusta positiivinen elämys riippumatta siitä tuliko mitalia vai ei. Muksujudokan kilpaileminen on kasvattava kokemus!
Kilpaileminen yleensä aloitetaan 7-8:n vuoden iässä. Ensimmäisenä kisana on toiminut aloittelijoille järjestetyt Startti Cup -kilpailut Etelä-Suomessa. Kisoihin mennään isolla joukkueella heti aamusta punnitukseen. Punnituksen jälkeen kilpailijat asetetaan saman kokoisiin sekä ikäisiin ryhmiin, joiden kesken ottelut käydään. Ottelut kestävät 2 minuuttia ja niitä on yleensä noin 3-4 kappaletta. Vanhemman tulee ottaa mukaan jotain terveellistä välipalaa, koska kisapaikan mokkakakkutarjoilu ei sitä välttämättä ole.
Meido-Kan on lasten ja nuorten tähtiseura -laatuohjelma-auditoinnin läpäissyt seura. Meido-Kan on tehnyt laadukasta seuratyötä muksujen ja nuorten kanssa jo vuodesta 1963