Judo

Tietoa Judosta

Etusivu / Judo / Tietoa Judosta / Vyökokeet

Graduointi

Graduoinnissa eli vyökokeessa judoka esittää parhaan osaamisensa ja graduoija, eli vyökokeen pitäjä päättää, onko kokelaan suoritus riittävällä tasolla jotta kokelaalle voidaan myöntää korotus seuraavaan vyöarvoon.

Kokelaan tulee täyttää hakemansa vyöarvon vyökoevaatimukset, jotka määritellään Suomen Dan-Kollegion graduointisäännöissä (=vyökoevaatimuksissa).

Suomen Dan-Kollegio r.y.:n hallitus toimii Suomen Judoliiton graduointivaliokuntana ja vastaa vyöarvojärjestelmästä. Vyökoevaatimuksiin liittyy tekniikka-, koulutus- ja harjoituskertavaatimuksia haettavasta vyöarvosta riippuen.

Graduointisäännöt noudattavat Suomen Judoliiton kattojärjestöjen, Kansainvälisen Judoliiton (IJF) ja Euroopan Judoliiton (EJU) säännöstöjä.

Lajimme perustaja, Jigoro Kano, kehitti judon harjoittelusta menetelmän, jolla parannetaan yksilön sekä fyysistä että henkistä kehitystä. Vyöarvoissa eteneminen kuvastaa harrastajan etenemistä näissä ominaisuuksissa.

Uran alkupuolella kehitystä mitataan lähinnä edistymisenä judon tekniikassa ja ottelussa mutta mitä korkeampiin asteisiin tullaan sitä enemmän otetaan huomioon judoyhteisön eteen tehty työ ja yksilön kehittyminen ihmisenä. Vyöarvo kuvaa koko judouraa: kilpailumenestystä, judon ja judokoiden eteen tehtyä työtä sekä judoyhteisön arvostusta.

Aikuiset kokelaat ja alaikäisten kokelaiden vanhemmat: Lue tämä: VYÖKOEVAATIMUKSET

ja tämä: suoritustaso vyöasteittain

Ennen vyökokisiin ilmoittautumista vaaditaan ohjaajan hyväksyntä. Jos et ole valmis, niin älä ilmoittaudu vyökokeeseen, vaan treenaa lisää.

Ruskean vyön koetta varten on jätettävä 1. kyu GRADUOINTIHAKEMUS ilmoittautumisen yhteydessä​ graduoijalle. Graduointihakemuksen perusteella graduoija myöntää graduoitavalle luvan osallistua vyökokeeseen tai sitten ei myönnä ja ohjaa harjoittelemaan lisää.

Junnujen vanhemmat: selvittäkää etukäteen täyttääkö vyökokeeseen tuleva lapsenne vyökoevaatimukset. Ohjaajalta voi kysyä neuvoa jos on epävarma asiasta. Ohjaajalta varmistetaan tilanne ja hyväksytään vyökokeeseen tai ohjataan mitä pitää harjoitella lisää.

Uusia vyöarvoja myönnetään vain niille jotka täyttävät haetun vyön vaatimukset. Vyöarvoja ei myönnetä automaattisesti kenellekkään hakijalle, ei edes junnuille. Vyökokeissa voidaan myös hylätä kokelaan suoritus, mikäli se ei ole riittävällä tasolla uutta vyöarvoa varten.

Usein vyökokeissa on pari kolme koetta, jotka eivät mene läpi. Tästä ei pidä kokelaan lannistua. Siinä tapauksessa treenataan lisää ja tullaan seuraavan kerran paremmin valmistautuneena vyökokeeseen. Esivyökokeella pyritään varmistamaan että vyökokeeseen tullaan hyvin valmistautuneena.

Vyökokeeseen on harjoiteltava myös itsenäisesti harjoitusten ulkopuolella harjoittelemalla liikkeitä ja opettelemalla esim. tekniikoiden nimiä japaniksi ym. Mitä korkeammasta vyöarvosta on kysymys, sitä enemmän tarvitaan itsenäistä harjoitettelua ennen vyökoetta. Seuralla on vapaavuoroja joilla voi käydä harjoittelemassa yksin tai parin kanssa vyökokeeseen.

Sinistä ja ruskeaa vyötä varten pitää harjoitella osia nage-no-katasta. Seurasta löytyy muutamia Dan-Kollegion graduointipätevyyden omaavia judokoita jotka hallitsevat nykyiset nage-no-katan vaatimukset, ja pyynnöstä opettavat nage-no-kataa kokelaille. Katan harjoittelu on aloitettava riittävän aikaisin ennen vyökoetta. Suositeltavaa olisikin että judokat tutustuisivat nage-no-kataan judourallaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa käymällä nage-no-kata harjoituksissa ja kursseilla. Lisää kataharjoittelusta täällä: Kataharjoittelu.

Nämä tarvitset vyökokeeseen:

  1. Osaat tarvittavat tekniikat, koulutukset ym. muut vaatimukset vyökoetta varten ovat kunnossa: tarkista täältä: Vyökoevaatimukset
  2. Ohjaajan hyväksyntä vyökokeeseen osallistumisesta
  3. Jäsenmaksu maksettuna kuluvalta vuodelta sekä Suomisport.fi kautta lisenssi/vakuutusmaksu maksetuna.
  4. Vyökoemaksu laskutetaan ilmoittautumisen perusteella
  5. Judopassi, seuralta saa jos ei vielä ole.
  6. Ruskeaa vyötä varten esivyökokeeseen ilmoittautumisen yhteydessä jätetty graduointihakemus