Judo

Tietoa Judosta

Etusivu / Judo / Tietoa Judosta / Judo lajina / Toiminta judosalilla ja harjoituksen aikana

Toiminta judosalilla ja harjoituksen aikana

zori

Kunnioittaminen

Judosalilla eli ”dojolla” edellytetään rauhallista ja asiallista harjoituskumppaneita kunnioittavaa käytöstä ja sääntöjen noudattamista. Jalat pestään ennen harjoittelumatolle eli ”tatamille” tuloa. Dojolla liikutaan sandaaleilla eli ”zoreilla” ja paljain jaloin ollaan vain tatamilla.

Harjoitusasuste eli judogi pidetään siistissä kunnossa. Vyö ja helmat laitetaan aina uudelleen paikalleen ennen uuden harjoitteen aloittamista.

Turvallinen harjoittelu

Korut on poistettava, hiukset on sidottava ja kynnet on leikattava ennen harjoitusta. Tällä tavoin varmistetaan itselle ja harjoituskumppanille turvallinen harjoittelu.

Päihteet, esimerkiksi nuuska ja alkoholi ja niiden käyttö dojolla on ehdottomasti kiellettyä. Dojo on harjoituspaikka kaikille ikäluokille ja sen täytyy säilyä kaikille soveltuvana.

Ennen ja jälkeen harjoituksen

Harjoitussalille ja tatamille tultaessa kumarretaan, harjoituksen alussa ja lopussa keskitytään ja mietiskellään hiljaa (ns. ”mokuso”-komento), minkä jälkeen kumarretaan yhdessä (ns. ”rei”-komento).


Eetu Heinonen kumartaa kilpailuissa

Opettajan eli ”sensein” ohjeita ja opetusta on seurattava tarkkaavaisesti ja judokalla on vastuu paitsi itsestään, myös harjoituskumppaninsa turvallisuudesta ja miellyttävästä harjoituskokemuksesta.

Kesken harjoituksen ei tatamilta saa poistua esimerkiksi juomaan pyytämättä ohjaajalta lupaa.

Heittosuoritukset on toteutettava turvallisesti ja tekniikat tulee suhteuttaa harjoituskumppanin osaamiseen, kokemukseen ja kokoon. Kaikkien tulee edistää turvallista oppimista ja mukavaa, tehokasta harjoittelua.