Aikido

Tietoa Aikidosta

Etusivu / Aikido / Tietoa Aikidosta / Graduointi

Graduoinnin edellytyksenä on voimassa oleva aikidoliiton lisenssi. Lisenssin voi hankkia Aikidoliitosta.  Aikuisten graduointituomareina toimivat Tiina, Pertti, Tom, Terhi ja Jarno.

Juniorigraduoinnit järjestetään junioriharjoituksissa. Ohjaajat tiedottavat niistä tarkemmin. Ei erillistä ilmoittautumista eikä graduointimaksuja.

Ennen graduointia huomioon otettavat yleisohjeet

Aikidon harjoittelijan on mahdollista suorittaa erilaisia vyöarvoja, joista ensimmäiseen on mahdollisuus kahden kuukauden harjoittelun jälkeen. Vyökoikeisiin osallistuminen on täysin vapaaehtoista. Niiden merkitys on ohjata edistymistä aikidon taidoissa ja varsinkin aluksi varmistaa harjoittelemisen turvallisuus. Valkoisten vöiden kyu-arvot alkavat numerosta kuusi ja päättyvät ykköseen. Nämä on mahdollista suorittaa Meido-Kanissa Suomen aikidoliiton vaatimusten mukaan. Tämän jälkeen ovat vuorossa mustat vyöt alkaen ensimmäisestä danista, ne suoritetaan yleensä Aikidoliiton järjestämissä tilaisuuksissa ja niihin tarvitaan oman opettajan suositus. Tällä hetkellä Suomen korkein vyöarvo aikidossa on 7. dan.

Meido-Kan järjestää aikidon graduointitilaisuuden noin kaksi kertaa kaudessa, ajat ilmoitetaan tapahtumissa. Noin kuukautta ennen kutakin graduointitilaisuutta järjestetään graduointityöpaja, jossa opiskellaan mustien vöiden avustamana tulevan kokeen tekniikoita. Työpajat ovat avoimia kaikille seuran jäsenille. Päivämäärät löytyvät kalenterista.

Kun harkitset seuraavan vyöarvon suorittamista, puhu siitä vetäjien ja muiden pidempään harjoittelleiden kanssa ja selvitä, mitä erityisiä asioita sinun tarvitsee opetella. Ilmoittaudu asianomaiselle graduointituomarille henkilökohtaisesti ja kyseiseen tilaisuuteen jalkkis-palvelussa. Varsinkin ylempiä kyu-arvoja suoritettaessa on suotavaa, että kokelaalla on uke, joka ei itse graduoi samana päivänä.

Ensimmäisessä graduoinnissa lunastetaan kyu-passi 10 €. Se ja graduointimaksu 15 € laskutetaan myöhemmin.

Meidokanin aikidon perusfilosofiaan kuuluu sitoutumattomuus mihinkään yksinomaiseen aikidotyyliin. Kyu-graduointeihin osallistuvien näkökulmasta tämä saattaa olla hämmentävää mutta ajan ja harjoittelemisen myötä se antaa mahdollisuuksia laajentaa ja syventää kokemustaan aikidosta.

Aikuisten kyu-arvot suoritetaan Suomen Aikidoliiton hyväksymien vaatimusten mukaan. Tekniikat ovat suurimmaksi osaksi tavallisia harjoituksissa harjoiteltavia tekniikoita. Kyu-arvojen vartalotekniikat ja asetekniikat perustuvat Suomen Aikidoliiton hyväksymiin graduointivaatimuksiin. Meido-Kanissa asetekniikat suoritetaan tekniikkavaihtoehto 1 mukaisesti. Asetekniikoiden katat voi ladata Aikidoliiton sivuilta.

Graduointitekniikoihin ja tilaisuuden rakenteeseen voi tutustua etukäteen Aikidoliiton graduointiopas-palvelussa. Graduointitilaisuus on muodollinen ja siinä edellytetään myös harjoittelijan hyvää keskittymistä. Paikalla oleva graduointituomari ohjeistaa kumarrukset ja muun käyttäytymisen varsinkin ensimmäisissä graduoinneissa. Mahdolliset katsojat eivät saa häiritä tilaisuutta. Kuvaaminen ei ole sallittua.