Aikido

Tietoa Aikidosta

Etusivu / Aikido / Tietoa Aikidosta / Graduointi

Kevään 2020 kyu-graduointien ajankohdat

  • Graduointi 7.3. Graduointituomarina Tiina Manderbacka 6. dan ja Jarno Elovirta 2. dan (Graduointiyöpaja 15.2.)
  • Graduointi 16.5. Graduointituomarina Pertti Lehväslaiho 6. dan ja Jarno Elovirta 2. dan (Graduointityöpaja 25.4.)

Graduointimaksu on 15 € (+ aikidopassi 10 €, 6. kyu:n graduoinnin yhteydessä). Maksu suoritetaan Meido-Kanin tilille FI90 1023 3000 2025 93 ennen vyökoetilaisuutta. Käytä viitettä 506009. Ota kuitti maksusta mukaan graduointitilaisuuteen.

Muista myös ilmoittautua graduointiin. Graduointiin ilmoittaudutaan asianomaiselle graduointituomarille tai Päjänteentien dojon ilmoitustaululla olevaan listaan viimeistään viikkoa ennen tilaisuutta.

Graduoinnin edellytyksenä on voimassa oleva aikidoliiton lisenssi. Lisenssin voi hankkia aikidoliiton sivuilta

Graduointituomareina toimivat Tiina, Pertti, Tom, Mika ja Jarno.

Juniorigraduoinnit järjestetään junioriharjoituksissa. Ohjaajat tiedottavat niistä tarkemmin. Ei erillistä ilmottautumista eikä graduointimaksuja.

Graduointityöpaja

Aikidon harjoittelijan on mahdollista suorittaa erilaisia vyöarvoja, joista ensimmäiseen on mahdollisuus kahden kuukauden harjoittelun jälkeen. Vyökoikeisiin osallistuminen on täysin vapaaehtoista. Niiden merkitys on ohjata edistymistä aikidon taidoissa ja varsinkin aluksi varmistaa harjoituksen turvallisuus. Graduointityöpajassa opiskellaan mustien vöiden avustamana tulevan kokeen tekniikoita. Työpajat ovat avoimia kaikille seuran aikidojäsenille. Graduointityöpaja järjestetään ennen kutakin graduointi tilaisuutta.

Ennen graduointia huomioon otettavat yleisohjeet

Aikidon harjoittelijan on mahdollista suorittaa erilaisia vyöarvoja, joista ensimmäiseen on mahdollisuus 2 kuukauden harjoittelun jälkeen. Ensin ovat kyu-arvot, joiden suorittaminen alkaa numerosta 6 ja päätyy ykköseen. Nämä on mahdollista suorittaa Meido-Kanissa Suomen aikidoliiton vaatimusten mukaan. Tämän jälkeen ovat vuorossa mustat vyöt alkaen ensimmäisestä danista, jotka suoritetaan yleensä Aikidoliiton järjestämissä tilaisuuksissa. Tällä hetkellä Suomen korkein vyöarvo aikidossa on 7. dan.

Meido-Kan järjestää aikidon graduointitilaisuuden noin kaksi kertaa kaudessa. Noin kuukautta ennen kutakin graduointitilaisuutta järjestetään graduointityöpaja, jossa opiskellaan mustien vöiden avustamana tulevan kokeen tekniikoita. Työpajat ovat avoimia kaikille seuran jäsenille. Päivämäärät löytyvät kalenterista.

Kun harkitsee seuraavan vyöarvon suorittamista, kannattaa siitä puhua vetäjien ja muiden pidempään harjoittelleiden kanssa ja selvittää, mitä erityisiä asioita tarvitsee opetella.

Perustekniikan treenikuukauden aikana

  • uudet harjoittelijat tutustuvat lajiin ja oppivat alkeet
  • kaikki harjoittelijat opettelevat ja hiovat perustekniikkaa
  • voit valmistautua graduointiin (myös vapaatreeneissä)
  • järjestetään teemaharjoittelua esim. ukemi, venyttely

Harjoittelijan tulee ilmoittautua asianomaiselle graduointituomarille tai Päjänteentien dojon ilmoitustaululla olevaan listaan viimeistään viikkoa ennen tilaisuutta.

Meidokanin aikidon perusfilosofiaan kuuluu sitoutumattomuus mihinkään yksinomaiseen aikidotyyliin. Kyu-graduointeihin osallistuvien näkökulmasta tämä saattaa olla hämmentävää mutta ajan ja harjoittelemisen myötä se antaa mahdollisuuksia laajentaa ja syventää kokemustaan aikidosta.

Varsinkin ylempiä kyu-arvoja suoritettaessa on suotavaa, että kokelaalla on uke, joka ei itse graduoi samana päivänä.

Aikuisten kyu-arvot suoritetaan Suomen aikidoliiton hyväksymien vaatimusten mukaan. Tekniikat ovat suurimmaksi osaksi tavallisia harjoituksissa harjoiteltavia tekniikoita. Kyu-arvojen vartalotekniikat ja asetekniikat perustuvat Suomen aikidoliiton hyväksymiin graduointivaatimuksiin. Meido-Kanissa asetekniikat suoritetaan tekniikkavaihtoehto 1 mukaisesti. Asetekniikoiden katat voi ladata liiton sivuilta.

Graduointitekniikoihin voi tutustua myös aikidoliiton graduointiopas-palvelussa.

Kyu-arvojen tekniikoiden suorittamiseen liittyvät seuraavat (liiton teknisen valiokunnan ohjeistus) oppimistavoitteet.

6. kyu Oppimistavoitteet

Ryhdikäs asento. Kokelas tunnistaa migi (oikea)- ja hidari (vasen) hanmit, taisabakit (tenkan, irimitenkan) ja pystyy tekemään mae- ja ushiro ukemin polviltaan ja
seisaaltaan (suwari- ja tachiwaza) (migi/hidari). Keinahdus ushiro-ukemi (migi/hidari). Ushiro ukemi pyörähtäen (vasen ja oikea). Tunnistaa omoten ja uran välisen eron. Yleinen dojokäytös ja graduointietiketti ovat tiedossa. Tekniikoita suorittaessa kokelas pystyy näyttämään tekniikan ilman mallisuoritusta muodollisesti (kata).

Lista suositeltavista lisäharjoitteista

Perusasennot (kamae), käännökset tachi- ja suwariwaza (taisabaki), ikkyo-undo, tainotenkan-ho, shomen ja yokomen uchi lyönti, tavoittelee
tasapainoisen hanmin käyttöä.

5. kyu Oppimistavoitteet

Suorituksessa kiinnitetään huomiota kehon rentouttamiseen. Tegatanan (kämmensyrjä) käyttö, shomen- ja yokomen uchi lyönnit ja näiden lyöntien vastaanotto. Ikkyo-undo (huomio polvien ja lantion käyttöön, käsien ojentaminen eteen ja alas). Shikko eteen ja taakse. Tekniikoiden suoritus ilman toistuvia uudelleen yrityksiä, sekä alustava käsitys etäisyydestä.

Lista suositeltavista lisäharjoitteista

Shikko liikkuminen (mae, ushiro, tenkan-tyyppiset harjoitteet), shomen ja yokomen uchi -lyönnit, erilaiset kohtaamis- ja liikkumisharjoitteet, mae-ukemin tekeminen esteen yli, lyöntiukemin opetteleminen mattoon jääden, nikyo rannelukko.

4. kyu Oppimistavoitteet

Sisäänmenot ulkopuolelle (shomen uchi) ja sisäpuolelle (yokomen uchi) vastaanotto ja sijoittuminen. Lukkotekniikoiden muoto selkeä ja lukkojen eroavaisuudet tunnistetaan. Tilan hallinta lyhyeltä etäisyydeltä (katadori). Yhtenäinen tekniikoiden suoritus, etäisyys alkavat näkymään suorituksissa (nopeutta ei tarvitse lisätä), ukemin suoritus
mattoon jääden, yokomen ja shomen uchin selkeä suoritustapa, katadori otteen horjutukset. Omoten ja uran ero ymmärrettävä ja pystyttävä näyttämään tekniikoissa.

Lista suositeltavista lisäharjoitteista

Shikko liikkuminen, kagari-keiko kokyonage tyyppinen harjoittelu, shiho- ja hachi-undo, suwariwaza shomen uchi ikkyo ja nikyo, kotegaeshi eri otteista, ryotedori tenchinage, katatedori kokyoho, erilaisten tsukien esittely, munedori vs. katadori, erilaiset kohtaamisetäisyyden ja uken horjuttamisen harjoitteet.

3. kyu Oppimistavoitteet

Liikkuminen ja sijoittuminen tekniikoissa polviltaan ja seisaaltaan tehden. Selkeät lukkotekniikoiden otteet. Ajoitus näkyy, etäisyyden ja horjutuksen merkitys tekniikoissa ymmärretään. Suositellaan lyöntiukemin tekeminen lonkan korkeudelta, perustekniikan (kihonwaza) ja sovelletun tekniikan (oyowaza) eroavaisuuksien oppiminen alkaa. Johdonmukainen ja sujuva lyöntien vastaanotto ja tekniikka, esimerkillinen dojokäytös. Selviää ukena lukkotekniikoissa ja ymmärtää uken roolin heittotekniikoissa.

Lista suositeltavista lisäharjoitteista

Shikko liikkuminen, kagari-keiko kokyonage tyyppinen harjoittelu, koshinagen esittely, uchikaitennage, sotokaitenosae, ryotedori kokyonagen eri variaatioiden harjoittelu, shomen uchi uchikaiten sankyo, sotokaitennage, suwariwaza iriminage, esitellään hanmi-handachiwaza, vaativampien korkeiden ukemien harjoittelu (koshinage, shihonage -ukemit).

2. kyu Oppimistavoitteet

Toriwaza lyhyeltä etäisyydeltä (katadori). Katatedori (aihanmi, gyakuhanmi) tekniikoiden soveltaminen kahdenkäden (morotedori) hyökkäyksiin. Liikkumisessa
näkyy rytmitys ja keskitys. Hanmi handachiwazan oppiminen alkaa. Harjoittelija ymmärtää ikkyo, nikyo, sankyo, yonkyo -tekniikat tachi- ja suwariwazasta, horjutus ja otteiden vaihto näkyvät, koesuorituksessa näkyy etäisyys ja ajoitus tekniikoissa. Tekniikat on pystyttävä tekemään liikkeestä ja paikaltaan. Jiyuwazan suorituksessa on nähtävissä liikkeiden jatkuvuus. Selviää ukena lukko- ja heittotekniikoissa.

Lista suositeltavista lisäharjoitteista

Esitellään potkut, sekä tekniikoista morotedori jujigarami, ryokatadori kokyonage ja ushirowaza kokyonage, koshinage ja sotokaitennage

1. Kyu Oppimistavoitteet

Gokyon ja ikkyon eron tunnistaminen. Keskittymisen säilyttäminen koko kokeen ajan. Rytmitys ja tekniikoiden keskitykset näkyvät selvästi. Tekniikat, lukot,
otteenvaihdot ja loppulukot ovat selkeitä, liikkeet tehdään ryhdikkäässä asennossa. Ymmärtää kihon wazan merkityksen aikidossa. Osaa toimia ukena lukko- ja heittotekniikoissa.

Lista suositeltavista lisäharjoitteista

Vyökokeiden perustekniikkalistalta puuttuvien tekniikoiden harjoittelu. Näitä ovat: koshinage, hijikimiosae, uchikaiten sankyo, aikiotoshi. Tutustuminen erilaisiin harvinaisempiin hyökkäysmuotoihin: ushiro eridori, katatedori kubishime, maegeri, munedori, katadori menuchi, ushirowaza ryokatadori, ushirowaza
ryohijidori sekä harvinaisemmat hyökkäysmuoto-tekniikkakombinaatiot (maegeri iriminage, chudan tsuki sotokaitennage). Jiyuwazan harjoittelun laajentaminen kattamaan toriwaza jiyuwazan ja uchiwaza jiyuwazan. Hyökkäysmuotojen ja tekniikoiden yhtäläisyyksien ja erojen pohdinta alkaa. Tutustuminen ameno torifune harjoitteeseen.

Asetekniikkavaatimusten katat