Judo

ZANTARAIA IHASTUTTI LEIRILÄISET HEINÄVEDELLÄ

Etusivu / Judo / Uutiset / ZANTARAIA IHASTUTTI LEIRILÄISET HEINÄVEDELLÄ

ZANTARAIA IHASTUTTI LEIRILÄISET HEINÄVEDELLÄ

Meido-Kanin 15 hengen joukkue sai nauttia Yanagin järjestämästä kovatasoisesta kesäleiristä Heinävedellä 29.6.-3.7.2022. Leirin ohjelma oli tuttuun tapaan tiivis: aamuherättely klo 7 ja sitten kaksi varsinaista treeniä päivässä antaen yhteensä noin 5 tuntia harjoittelua joka päivä. Heinäveden uusi koulu tarjosi hyvät harjoitteluolosuhteet ja Yanagin Pekka Yrjänän rutiini takasi, että koko leiri toimi taatulla laadulla.

Leirin päävalmentajana oli “Ukrainan kissa”, maailmanmestari Georgii Zantaraia, joka lienee maailman akrobaattisin huippujudoka. Leirillä Zantaraia keskittyi opettamaan omia kisatekniikoitaan, joissa hän ottelee yleensä hyvin lähellä vastustajaa ja luottaa nopeuteensa, voimaansa ja ketteryyteensä.

Hänen otteensa ovat epätavallisia ja selvästikin perustuvat siihen, että valtaosa vastustajista pyrkii ottamaan vahvoja kahvaotteita, joihin hän usein vastaa painamalla kahvakättä yläpuolelta ja hakemalla toisella kädellään otteen selästä tai kyljestä. Heittotekniikat perustuvat vahvasti vastustajan liikkeeseen ja liikuttamiseen, heitot tapahtuvat aina vastustajan voimaa ja liikettä hyväksikäyttäen. Zantaraia ei voimalla runttaa eikä nosta vastustajaa syliin maasta irti repien vaan koko ajan jatkaa liikettä sulavasti ja kevyen oloisesti. Vartalon aaltomainen liike aiheuttaa loppua kohti kiihtyvän piiskamaisen heiton, joka aina saatetaan mattoon saakka. Paras esimerkki tästä oli hänen “front-uchimatansa”, joka näyttää raskaalta voimaheitolta mutta uken liikkeeseen osuessaan ja jaloista lähtevällä lantiopotkulla tehtynä onkin kevyt, rento ja piiskamainen heitto.

Leirin lopuksi Georgii hieman väläytti myös niitä akrobaattisia taitoja, joista hänet erityisesti tunnetaan: oli kyseessä seioinage, lonkkaheitto tai osotogari, tulee Zantaraia vastustajan heitosta alas jaloilleen ellei heittäjän ote ja kontrolli ole erityisen tiukka ja hyvin loppuun saakka viety.

Judovalmentajakerhon järjestämässä keskustelutilaisuudessa Zantaraia kertoi Ukrainan judovalmennuksen rakenteesta. Noin 50 hengen edustusjoukkue harjoittelee ja kiertää kisoja ja leirejä noin miljoonan euron budjetilla, joka tulee valtion varoista. Nuorten valmennus on myös nuorille maksutonta, koska sen kustantavat valtio ja kunnat yhdessä ja toteutuksen hoitavat seurat, joissa on ammattivalmentajat. Nuoret judokat harjoittelevat alkuun leikinomaisesti ja motoriikkaan keskittyen, mutta määrällisesti paljon ja selkeän tavoitteellisesti ja kurinalaisesti. Esimerkiksi mukana olleet perheen omat alle 10 vuotiaat lapset treenaavat judoa 6 kertaa viikossa ja treenien eri päiville jaetut teemat – tekniikka, randorit, motoriikka, otteet – tekevät harjoittelun intensiteettiin tarvittavaa vaihtelua. Maksuttoman valmennuksen edellytyksenä on sitten myös aktiivinen harjoitteleminen jo nuoresta alkaen ja toisaalta valmentajien palkkauksessa näkyvät valmennettavien kisasaavutukset. Järjestelmän tulokset näkyivät myös tatamilla: junioreiden treeneissä mukana olleet ukrainalaiset olivat tasoltaan aivan omaa luokkaansa.

Viiden päivän tehotreeni vaati veronsa: laastaria, teippiä ja särkylääkettä kului niin, että Meido-kanin valmentajien varastoa piti jo täydentää lähiapteekista. Saamapuolelle tuli kuitenkin hyvän mustelmakokoelman lisäksi hieno kokemus, uutta osaamista ja uusia tekniikoita, erittäin paljon kovia randoreita ja ottelurutiinia sekä uusia kavereita ympäri Suomea.

Meido-Kan valmentajat, Tapani & Emma Piri