Judo

PM-KISOISTA 8 OTTELUVOITTOA JA MITALI

Etusivu / Judo / Uutiset / PM-KISOISTA 8 OTTELUVOITTOA JA MITALI

Meido-Kanilla oli kolme edustajaa tämän vuoden judon Pohjoismaiden Mestaruuskisoissa Norjan Drammenissa, kaikki U18-ikäisten sarjoissa. Sukupolven vaihdos on siis hyvää vauhtia meneillään seurassamme.

Kisaajistamme ensimmäisenä tatamille astui Jonathan Tönisson sarjassa U18-60 kg, jossa oli peräti 21 ottelijaa. Ensimmäiseen matsiin tuli vastaan Ruotsin Troy Elgbratt ja voitto hoitui nätisti kiepillä kotiin ajassa 3:21. Toinen ottelu oli jo ennakkoon ikäväksi tiedetty ja sitä se sitten olikin: erittäin pitkä ja ulottuva Tanskan Hector Conrad sai alle puolessa minuutissa pahan kahvaotteen, heitti wazarin uchimatalla ja piti ipponiin asti sidonnalla – Jonathan siis keräilyihin ja Conrad puolestaan jatkoi  finaaliin ja hopealle asti.

Ensimmäisessä keräilyottelussa Norjan Edvard Enget sai vuorostaan keräillä itseään tatamilta kiepin jälkeen jo 54 sekunnin kohdalla. Toisessa keräilyottelussa Norjan Thomas Isdahl jaksoi väistellä Jonathanin heittoja peräti yli 6 minuuttia, kunnes kolmas varoitus pisti norjalaisen katsomoon ja Jonathanin jatkoon. Seuraavassa matsissa Ruotsin Elias Avgenakis kaatui ajassa 2:07. Pääsystä pronssimatsiin oli vastassa Tanskan Emil Nielsen, joka tällä kertaa oli vielä voittoisampi ja niin ollen Jonathanin sijoitus oli seitsemäs. Kuudesta ottelusta neljä voittoa joista 3 ipponilla oli ensimmäisen vuoden U18 ottelijalta vahva näyttö ja myrskyvaroitus, Jonathanin nimi pistettiin kyllä (kauhulla) muistiin naapurimaissa.

Seuraavana meidokanilaisena tatamille iski jo kokeneempi ottelija, viime vuoden loukkaantumisista kärsinyt mutta nyt ryminällä tatamille palannut maajoukkuejudoka Jenna Kuosmanen sarjassa tytöt U18-63kg. Sarjan 12 ottelijasta ensimmäisenä vastaan tuli Ruotsin Wilda Wittgren, joka 2 minuutin kohdalla konttasi hetken polvillaan matossa, kunnes Jenna niittasi osotogarilla ipponin arvoisen muistutuksen siitä, että kyseessä oli yhä pystytilanne. Toisessa matsissa oli vastassa jälleen ruotsalainen, mutta nyt kaksi naksua kovempi Tora Altersten. Ottelua kului peräti 8 minuuttia 26 sekuntia, kunnes Jenna sai ajettua aktivisuudellaan yhden shidon liikaa ruotsalaiselle ja voitti varoituksilla.

Semifinaalissa Jennan vastustajaksi päätyi Norjan Julia Lise Boccadoro, jonka seurassa myös mentiin jatkoajalle. Ajassa 7:04 osui vihdoin norjalaisen kieppi kerran kohdalleen ja wazarilla finaaliin eteni Boccadoro. Pronssimatsissa Jennan vastustaja oli erittäin terävä ja aggressiivinen Tanskan Mai Due Norskov. Tässä ottelussa Jenna ei saanut pitävää otetta vastustajasta eikä meinannut pysyä vauhdissa mukana, mutta jatkoajalle ja yli viiteen minuuttiin taas mentiin ennen kuin kolmas shido toi pronssin tanskalaiselle ja viidennen sijan Jennalle. Kaksi voittoa ja kaksi tappiota oli Jennalta hyvää suorittamista, mutta päivän loppua kohti pitkien jatkoaikojen vääntäminen alkoi näkyä otteissa tahmeutena. Nyt vain ottelurutiinia sekä terävyyttä ja aggressiotasoa lisää matkalla seuraaviin kansainvälisiin kisoihin niin pitkä toipumiskausi on kokonaan ohitettu ja ottelija taas parhaassa iskussaan.

Viimeisenä ja pienimpänä mutta tällä kertaa ei suinkaan vähäisempänä kisaurakkansa aloitti myös ensimmäisen vuoden U18 ottelija Toivo Honkatukia sarjassa pojat U18-55kg.  Ensimmäisen kierroksen vapaan jälkeen vastaan tuli pari vuotta vanhempi ja ruskeavöinen Norjan Mahmoud Amer Slaibi. Toivo todisti, että judogi pysyy oikein hyvin kiinni vihreälläkin vyöllä, koska tarvitsi vain 23 sekuntia ippon voittoon parilla kiepillä tehdyillä wazareilla.

Semifinaalissa vastustaja tuli Tanskasta eli Marcus Hammer Lange. Toivo jatkoi tyylilleen uskollisena ruskeavöisten niittaamista, tällä kertaa kuitenkin vasta jatkoajan wazarilla. Toivon taika ruskeavöisten suhteen murtui vasta finaalissa, jossa tuntui olevan kiireen, turhan innostuksen ja hämmingin makua otteissa ja niinpä Ruotsin Albin Forselius kaivoi ipponin ajassa 1:50. Ensimmäisestä PM-kisastaan kotiin hopeamitalin kanssa palaava Toivo saa olla otteluistaan superylpeä!

Teksti: Tapani Piri

Kuva: Sanna Pyykönen/Lahden Judoseura