Judo

Never say never again

Etusivu / Judo / Uutiset / Never say never again

Never say never again

My name is Tujula, Jukka Tujula.  Ei kyse ei ole agentista eikä Bondista. Pieni aasinsilta Bondeihin kyllä löytyy judon kanssa. Bondit ei lopu koskaan, eikä lopu judokaan. Monet palaa vaikka vuosien jälkeen Bond leffojen ääreen ja niin on onneksi mahdollista tehdä myös judossa. Aina voi tehdä paluun tatamille.

Näin on tehnyt myös Jukka Tujula. Otin Jukasta hyvän hihaotteen haastattelua varten, koska kiinnosti miehen paluu matolle.

Jukka Tujula, 62 vuotta, 1 dan:

Milloin aloitit judon ja missä?

1973 Meido-Kanissa ja Olympiastadionin salilla

Kerro lyhyesti judo urastasi ennen tätä päivää

Kymmenisen vuotta tuli otettua matsia. Nuorissa tuli 4 SM mitalia (1-1-2). Aikuisissa hävisin muutaman kerran pronssimatsin. Sitten lopetin treenaamisen , mutta vedin vielä -80 luvun loppuun junnutreenejä ja aikuisten alkeiskursseja. 1997 tein vielä pienen paluun, kun poikani kävi alkeiskurssin ja toimin Korkin (Olavi Korkia-ahon) apu vetäjänä

Parhaimmat muistot noilta ajoilta?

Sarjamatsit eli mestaruussarja ja Muren cupit. Niissä matsasin vuosina 1977-1983. Varsinkin matka matsit jäänyt mieleen. Aikaisin aamulla treffattiin Mannerheimin patsaalla ja siitä tilausbussilla kisapaikalle. Aina se romu lähti käyntiin ja liikkeelle, vaikka välillä teki tiukkaa. Paljon tuli matseja kovia kavereita vastaan.

Milloin päätit pitää taukoa ja miksi? (Judoahan ei lopeteta vaan pidetään breikki)

Vuonna 1983 menin vakituiseen duuniin, enkä olisi pystynyt treenaamaan riittävän paljon, joten oli helpompi lopettaa treenaaminen. Olin lähinnä matsaaja ja olin B- ja A-junnujen maajoukkue ryhmissä, joten en osannut kuvitella itseäni kuntojudokaksi.

Seurasitko judoa huilin aikana?

En paljoakaan. Olympialaisista katselin joskus matseja.

Mikä / kuka sai ottamaan judogin taas kaapista ja suunnan kohti salia?

Oli aikaa, kun duunit loppuivat ja Halmeen Janne oli jo pari vuotta painostanut salille ja lopulta oli annettava periksi. Janne liittyy muuten myös judon aloittamiseen 1973. Oltiin nimittäin samassa koulussa ja kaverini tiesi Jannen harrastavan judoa. Lähetettiin joku agentti kysymään judosta ja Janne neuvoi Meido-Kaniin.

Miltä tuntuu nyt, kun olet taas tatamilla ja suositteletko muillekin samaa?

Jannen uchi-komi treenit ovat sopivat minulle. No joskus pulssi on sadassa vielä illalla, vaikka treenit ovat päivällä. Sitten treenien jälkeen päässä pyörii vanhoja matseja ja erilaisia judotekniikoita (judo parantaa myös muistia? Toim.huom.) Onhan se vähän outoa olla huonokuntoisin treeneissä, kun aikanaan tottui olemaan kunnoltaan yksi parhaista. KYLLÄ voin suositella judoa myös vanhemmille vääntäjille. Tekniikkahan ei katoa mihinkään.

Kiitos Jukka haastattelusta. Olet elävä esimerkki siitä, että paluun voi tehdä tatamille aina, tauon pituudesta riippumatta. Monelle se suurin ongelma on pakata se treenikassi ja LÄHTEÄ salille. Judoa voi ja saa treenata oman kunnon mukaan. Meido-Kanilla on hyvin treeni tarjontaa myös Jukan kaltaisille judokoille. Tervetuloa siis salille sekä vanhat että uudet judokat.

 

Esa Korkia-aho