Judo

Molemmille Meido-Kanin edustajille niukat tappiot MM-kisoissa

Etusivu / Judo / Uutiset / Molemmille Meido-Kanin edustajille niukat tappiot MM-kisoissa

Molemmille Meido-Kanin edustajille niukat tappiot MM-kisoissa

Judon MM-kisat pidettiin tällä kertaa Uzbekistanin pääkaupungissa Tashkentissa. Meido-Kanilta oli mukana kaksi kilpailijaa, Faye Njie -73 kg ja Martti Puumalainen +100 kg sarjassa.

Faye aloitti urakkansa lauantaina ja marssi ensimmäiseen otteluun torvien soidessa ja rumpujen paukkeessa. Meteli ei kyllä ollut Fayen kannattajajoukot vaan vastaan tuli isäntämaan Yuldoshev, maailman ranking 8. Kotikatsomo piti huolen siitä, että kannustuksesta ei omien ottelijoiden tarvinnut olla huolissaan. Isoja kisoja kiertänyt Faye ei tästä kuitenkaan ollut moksiskaan ja miksi olisi. Päinvastoin kotiyleisön hiljentäminen se vasta mukavaa olisikin. Ottelun ensimmäisellä minuutilla Faye sai varoituksen otteen rikkomisesta sääntöjen vastaisesti. Ottelu jatkui tasaisena, joskin Uzbekin niska kahva ote tuotti Faylle välillä hankaluuksia. Yuldoshev teki todella matalan kata-guruman, josta hän sai hankituksi itselleen waza-arin johdon. Tasoitukseen tai voittoon oli kuitenkin hyvin aikaa, mutta Uzbekki pystyi pitämään johtonsa loppuun asti ja eteni seuraavalle kierrokselle ja Fayen matsit olivat tällä kertaa ohi. Mainittakoon, että Yuldoshev piinasi Japanin Hashimotoa aina jatkoajalle asti ja japanilaisella oli jo 2 shidoakin taulussa, kunnes pääsi yllättämään Yuldoshevin ja Hashimoto oli lopulta hopealla.

Sunnuntaina matolle asteli Martti Puumalainen ja toiveet olivat korkealla. Olihan valmistautuminen ja kaikki muu sujunut ongelmitta ennen kisoja. Ensimmäiseen matsiin vastaan tuli Tshekin Lukas Krpalek (2x Olympiavoittaja, 2x Maailmanmestari, 3x Euroopanmestari, 2x MM-pronssia). Martti on kohdannut hänet kahdesti aiemmin. Ensimmäisellä kerralla Tshekki voitti Marden matossa, mutta Zagrebin kisassa Marde jo tiesi, ettei Krpalekille saa antaa matossa siimaa yhtään tai tulee “noutaja”. Zagrebissa Martti hoiti matsin pystyssä ja otti jälleen kovan päänahan vyölleen. Nyt oli edessä uusi matsi ja uudet kujeet. Ottelu oli todella tasaväkinen. Martti hallitsi pystyssä ottelua hyvin ja Krpalek sai jo varoituksen otteiden välttämisestä. Krpalek sai kerran mielipaikassaan eli matossa painostettua Mardea ahtaalle, mutta Marde ei enää mene Tsekin ansoihin vaan puolusti hyvin ja ottelu jatkui taas pystystä. Mardelle aukesi pari hyvää paikkaa, mutta ei saanut ihan vietyä sodea kunnolla loppuun asti. Ottelu eteni lopulta Golden scoreen eli jatkoajalle. Marde ehkä hieman myöhästyi oman otteen ottamisessa ja jäi hieman huonoon otteeseen. Tästä kokenut Krpalek rankaisi ja sai niukasti waza-arin arvoisen pisteen Mardesta ja näin päättyi Marden matsit näissä MM-kisoissa. Raskaan sarjan taso oli kova, mutta lopputulos ehkä hieman yllätyksellinen. Täällä ei painanut ranking sijoitukset tai vanhat meriitit. Ottelijat sijoitetaan eri lohkoihin maailman rankinglistan perusteella. TOP 5 sijoitetuista kolme lähti jo alkutaipaleelta laulukuoroon (Odkhuu, Silva ja Spijkers) näiltäkin herroilta löytyy meriittejä. Ykkös- ja kakkossijoitetut Rakhimov ja Tushishvili päätyivät pronssimatsiin vastakkain, jonka Tushishvili voitti. Molemmilla oli varmasti tavoite korkeammalla. Finaali ratkaistiin Kuuban Grandan ja Japanin Saiton kesken. Granda voitti maailmanmestaruuden. Samaan hengenvetoon on mainittava, että Marde voitti myös Grandan Zagrebin kisoissa. Lähellä maailman huippua siis ollaan. Mardella on nyt useamman arvokisamitalin päänahka ja lisää tulee.

Työ jatkukoon ja toivomme ja uskomme, että joku päivä myös Mardella on se arvokisamitali. Siihen uskotaan, muuten ei voi mitään saavuttaa ellei tee töitä ja luota siihen tekemiseen. Luonnollisesti molemmat olivat kisan jälkeen pettyneitä, mutta voivat ryhdikkäinä palata treenitatameille jatkamaan työntekoa.
Esa Korkia-aho