Judo

Mitaleja, kokemusta ja “päätöntä” menoa Orimattilassa

Etusivu / Judo / Uutiset / Mitaleja, kokemusta ja “päätöntä” menoa Orimattilassa

Mitaleja, kokemusta ja “päätöntä” menoa Orimattilassa

Baltic Sea Championship järjestettiin perinteiseen tapaan Orimattilassa ja puitteet ja järjestelyt eivät pettäneet tälläkään kertaa. Mahtava setti ulkomaalaisia kilpailijoita ja tunnelma osin heidänkin ansiosta välillä katossa, mitä nyt muutamalla valmentajalla vähän läikkyi yli välillä. Meido-Kanista oli molempina päivinä ottelijoita ja seura oli toiseksi paras suomalainen seura mitalitilastossa. Mukana ei ollut kuitenkaan meidän kauniimman sukupuolen edustajia vaan kaikki kisaajat olivat joko pojissa tai miehissä.

Lauantaina ottelemassa olivat U15 -sarjalaiset. Kokemusta ja mitaleja tulikin heti lauantaina. Maksim Onopriienko otti vakuuttavasti kultaa kolmella ippon voitolla sarjassa U15 -42 kg. Toivo Honkatukia nappasi hopeaa sarjassa U15 -55 kg. Matkalla kaatui israelilainen, ruotsalainen ja seurakaveri Leevi. Finaalissa tuli tappio Norjan pojalle. Leevi Kammonen sijoittui viidenneksi voittaen ensin kaksi kotimaista vastustajaa. Semarissa tappio Toivolle ja pronssimatsissa tappio suomalaiselle. Leevi ei siis päässyt kokeilemaan tällä kertaa miltä ulkomaan pojat tuntuvat matseissa. Kokemusta hakivat tällä kertaa Joel Rajala, Mario Pruuns ja Aarne Neuvonen. Jonathan Tönisson sijoittui viidenneksi sarjassa U15 -60 kg, ottaen voitot ruotsalaisesta ja
virolaisesta kaverista. Tappio tuli semarissa Israelin pojalle ja pronssimatsissa tappio tuli suomalaista kaveria vastaan.

Pari sairastumista ehti iskeä joukkueeseen ennen sunnuntaita, kun Petteri Sulander ja Elmo Keränen kaatuivat sängyn pohjalle pöpön päihittäminä.

Sunnuntaina ottelivat aikuiset ja U17 -ikäluokka. Anton Pitkänen lähti ilman sen kummempia tavoitteita kasvattamaan matsi kokemusta ja sitä tulikin. Ekassa matsissa oli hyvää meininkiä latvialaista vastaan, mutta pikku virhe kostautui ja kaveri pääsi kuittaamaan Antonin oman yrityksen. Keräilyissä käytiin kumartamassa voitto, koska suomalainen vastustaja oli loukannut itsensä edellisessä matsissa. Sitten tuli todellinen oppitunti siitä kuinka heti alussa oltava skarppina. Ruotsalainen ruskeavöinen kaveri tuli vastaan ja pyyhkäisi suoraan aloituksesta jalat alta. No näistä oppii ja Antonilla vielä paljon kisoja ja kokemuksia edessä. Asenne on kuitenkin kohdallaan.

Jonathan Tönisson lähti kokeilemaan myös U17 ikäluokkaa ja nyt tuli tappiot virolaista ja norjalaista vastaan. Myös Leevi Kammonen kokeili ottelemista U17 -ikäluokassa ja hänkin koki kaksi tappiota.

Aikuisissa meiltä oli kaksi ottelijaa. Molemmat ottelivat normaalia painoluokkaansa ylemmässä sarjassa. Khirchla Khirchilashvili otteli -81 kg:ssa ja Aku Laakkonen -90 kg:ssa. Khirchlan ekassa matsissa oli sitten sitä “päätöntä” menoa, sillä Khirchla sai hansokumaken siitä, että hän muka blokkasi päällään Ruotsin Pelle Mattssonin sumi-gaeshin. No sitä sitten kelattiin ja kelattiin, mutta kyllä totuus on, ettei hän päällä blokannut vaan käsi oli ensin edessä. Väärin meni ja tätä mieltä oli myös muiden seurojen edustajat. Khirchla keräilyihin, joissa hän nappasi hienot ippon voitot norjalaisesta ja ruotsalaisesta vastustajastaan ja eteni
pronssimatsiin. Päätön meno jatkui sielläkin, kun ottelussa Slovenian kaveria vastaan videoita katseltiin useaan otteeseen. Välillä oli waza-aria tarjolla ja sitten ne kumottiin. Ottelu eteni kaiken lisäksi jatkoajalle ja siellä Khirchla teki hyvän suorituksen, josta olisi voinut antaa waza-arin, mutta ei ja sen jälkeen vastustajan huonommasta yrityksestä se sitten annettiin, joten Khirchla siis viides. Nyt ei ollut tuomareiden ylijumalat Khirchlan puolella.

Aku Laakkonen ei tarvinnut sitten mitään jumalia puolelleen ja tuomareillakin helppo tehtävä nostaa vain kättä pystyyn kun Aku eteni mestariksi ippon voitoin. Ekassa matsissa Norjan Haraldsen puristi käsillään minkä pystyi. No se ei ole ihan paras taktiikka Akua vastaan ja niinpä kaveri alkoi hyytyä meidän minitankin käsissä ja Akulle ippon-voitto. Semareissa vastaan tuli Ruotsin Pagstedt ja hänestä Aku leippasi myös waza-arin ja lopulta kuristus tehosi ipponin arvoisesti. Finaaliin vastaan tuli Ruotsin Dvarby. Aikansa hänkin sai yrittää, kunnes Akun salamannopea seoi-nage päätti matsin. Ehkä yksi kisojen hienoimmista heitoista ja videodumarin roolissa myös Karvosen Ripa kehui jälkikäteen, että olipa hieno heitto.

Kiitokset joukkueelle ja valmentajille ja ennen kaikkea Orimattilan judoseuralle jälleen kerran hienoista kisoista.

Esa Korkia-aho