Judo

Meido-kanin Martti Puumalainen historialliseen voittoon Judo Mastersissa

Etusivu / Judo / Uutiset / Meido-kanin Martti Puumalainen historialliseen voittoon Judo Mastersissa

Meido-kanin Martti “Marde” Puumalainen historialliseen voittoon Mastersissa

Sunnuntai saattoi Suomen judohistoriaan uuden sankarin, kun Meido-kanin Martti “Marde” Puumalainen kruunasi itsensä kultaisella mitalilla arvostetussa Judo Masters -turnauksessa Unkarissa. Tämä mestaruus merkitsee merkittävää virstanpylvästä Suomen judolle, sillä se rikkoo vuosikymmenten hiljaisuuden aikuisten arvokisamitaleissa.

Ensimmäisessä ottelussa Marde kohtasi Romanian Simionescun. Alkuvaiheessa molemmat tarkkailivat toisiaan, mikä johti tuomarin antamiin varoituksiin, shidoihin. Marde kiihdytti tahtia, mikä johti toiseen shidoon romanialaiselle. Lopulta Marde lähetti Simionescun suihkuun hienolla sodella, ippon.

Toisessa ottelussa monet odottivat näkevänsä Kokaurin, josta Arabiemiraattien Magomedomarov nappasikin voiton ja astui Mardea vastaan. Ottelu alkoi tuttuun tapaan molemmille annetuilla shidoilla. Marde heitti waza-arin arvoisesti ippon-seoi-nagella, mutta Magomedomarov tasoitti tilanteen hetkeä myöhemmin. Molemmille tuomittiin toiset shidot ja tilanne oli tasainen: molemmilla oli taulussa waza-ari ja kaksi shidoa. Jännitys kotikatsomoissa tiivistyi, kun Marde teki ovelan liikkeen heittämällä vastustajansa ko-uchi-garilla, tuoden toisen waza-arin ja ipponin.

Poolin voitosta seuraava vastustaja oli Georgian Zaalishvili. Tiukan väännön jälkeen molemmat ottelijat olivat keränneet jo kaksi varoitusta. Georgialaisen voimavarat alkoivat ehtyä ja hän näytti uupuneelta joka matsin jälkeen. Marde lisäsi painetta ja lopulta tuomari antoi georgialaiselle kolmannen varoituksen.

Marde oli jo edennyt semifinaaleihin, jossa vastaan asettui Japanin Saito, joka on maailmanlistalla neljäntenä. Ottelussa molemmille tuomittiin jälleen shidot, minkä jälkeen Marde iski sisään todellisen pommin heittämällä Saitoa ippon-seoi-nagella waza-arin arvoisesti. Loppuottelun aikana Marde otteli järkevästi ja taktisesti, ja sai tietoisesti toisen varoituksen. Judon mahti maan Japanin toivo joutui toteamaan Marden paremmaksi ja näin Marde eteni historiallisesti suomalaisena Mastersin finaaliin.

Joku olisi varmasti ollut tyytyväinen jo hopeamitaliin, mutta Marde halusi kuulla Maamme-laulun voittajana.

Finaalissa vastaan astui maailmanlistan ykkönen, Tadžikistanin Rakhimov. Marde oli otellut aiemmin Rakhimovia vastaan kolmesti ja aina oli tullut pataan, mutta nyt oli aika maksaa kalavelat kunnolla. Alkuun annettiin taas molemmille shidot. Marden ippon-seoi-nage teki jälleen tuhojaan, ja Marde siirtyi waza-arin johtoon. Viimeiset sekunnit ottelusta olivat kotikatsomoissakin sumeita jännityksestä. Lopulta vapauttava summeri soi, ja seuraavaksi soi myös Maamme-laulu. Suomen judon historiaa oli tehty Martti Puumalaisen toimesta.

Suurimmat mahdolliset onnittelut ovat paikallaan Mardelle ja päävalmentaja Rok Draksicille.

Masters-turnaukseen saavat kutsun vain maailmanlistan 32 parasta judokaa. Turnauksesta saa eniten olympia- ja maailmanlistapisteitä heti MM-kisojen jälkeen. Suomalainen judoka ei ole voittanut MM-tasolla mitalia 42 vuoteen. Juha ”Pupu” Salonen saavutti yli 95-kiloisten sarjassa MM-pronssia vuonna 1981. Kukaan suomalainen ei ollut voittanut Mastersia ennen Marden urotekoa.

Raskaan sarjan maailmanlistalla kuudentenatoista ja olympiarankingissa yhdestoista oleva Martti Puumalainen käytännössä sinetöi Unkarin Masters-kilpailun kultamitalillaan paikkansa ensi vuoden Pariisin olympialaisiin.

Tämä on todellinen jättikirsikka seuran 60-vuotiskakun päälle.

WELL DONE

Esa Korkia-aho