Judo

Meido-Kanin Marde Puumalainen viides Unkarin Grand Slam kisassa

Etusivu / Judo / Uutiset / Meido-Kanin Marde Puumalainen viides Unkarin Grand Slam kisassa

Meido-Kanin Marde Puumalainen viides Unkarin Grand Slam kisassa

Martti Puumalainen sijoittui viidenneksi hieman erikoisten käänteiden jälkeen. Unkarin Grand Slam oli Martin sanojen mukaan kyseessä vähän “ex tempore” juttu, ja Rok ja Marde olivat sopineet, että Martti menee kisoihin yksin. Martin sarjassa + 100 kg oli 24 ottelijaa ja ihan kovatasoisia nimiä listoilla näkyikin mm. Teddy Riner teki come backin. Martti oli 7. sijoitettu ja pääsi ensimmäisen kierroksen huililla.

Martin ensimmäinen vastustaja selvisi Bahrainin ja Slovenian miesten matsista. Ennakkoon moni olisi veikannut Slovenian Dragicia (WRL 35) jatkoon, mutta Bahrainin Chotchaev otti voiton ja selvisi Mardea vastaan. Martti pisti kotikatsomoissa kädet hikoilemaan jännityksestä. Marde sai ensin shidon feikkiyrityksestä. Marde meni waza-arin johtoon hienolla hidari sodella, sitten toinen shido Mardelle jälleen feikkiyrityksestä ja nyt oltiin taas jännän äärellä, sillä yhtään varoitusta ei ollut varaa enää ottaa. Seuraava varoitus tulikin vastustajalle passiivisuudesta ja hetken päästä käytiin paikkaamassa Chotchaevin kasvoja. Tämän ylimääräisen lepohetken aikana Marde sai otettua happea koneeseen ja tuumaustauon miten jatkaa matsia. Tauko tuotti tulosta ja Marde heitti seuraavasta aloituksesta Bahrainin miehen harai-goshilla ipponin arvoisesti mattoon ja Marde ottelemaan poolin voitosta.

Vastaan asettui kisojen 2. sijoitettu Georgian Zaalishvili (WRL 8), joka oli ensimmäisessä ottelussaan jo tappiolla Saksan Abramovia vastaan, kunnes saksalainen teki todellisen emämunauksen ja jäi omasta yrityksestä suoraan sidontaan ja Zaalishvili jatkoon ja Mardea vastaan. Tämä ottelu olikin sitten sarjassamme “erikoinen matsi”. Ottelu oli ohi ajassa 2.20 ja siihen mennessä oli annettu jo 5 varoitusta. Ottelussa ainoat yritykset teki Marde ja Zaalishvili ei
yhtään. Zaalishvili saalisti heti ottelun alussa itselleen jo 2 shidoa (väärästä otteen irroituksesta ja toinen passiivisuudesta). Zaalishvili löi ainoastaan kahvaa niskaan (yhteensä 4 kertaa) ilman yritystä. Marde joutui kumaraan asentoon kahvan myötä ja sai shidon. 6 sekuntia tästä Marden oli yritettävä jotain päästäkseen kahva otteesta pois, mutta lopputuloksena oli feikkiyritys ja toinen shido Mardelle. Tästä vain 22 sekuntia ja Zaalishvili painoi jälleen kahvaotteella Mardea
kasaan ja talutti Marden rajalle ja kolmas shido ulos astumisesta Mardelle. Judollisesti tämä matsi ei päädy Top miljoonaan. Zaalishvili hymyili leveästi ja tuuletti matsin jälkeen. No ei ollut mitenkään kaunista katseltavaa hänen judo, mutta taktikointikin on osa ottelua. Siitä voi sitten olla montaa mieltä, palveleeko se enää judon periaatteita.

Keräilyissä vastaan tuli jälleen kova nimi eli Azerbaizanin Kokauri (WRL 9), joka oli kisojen 3. sijoitettu. Kokaurilla on MM hopeaa 2018 ja hopea tämän vuoden Pariisin Grand Slamissa. Ottelun alussa Martille 1 shido ja sen jälkeen Kokauri otti myös varoituksen ja tämän jälkeen vielä molemmille varoitukset ja näin shidot olivat 2-2. Ajassa 2.34 Kokauri yritti ura-nagea Martin seoi-nage yritykseen, mutta kaatui itse suoraan selälleen Marde sylissä. Marde kiitti ja kuittasi ja kääntyi suoraan sidontaan, josta Kokaurilla ei näyttänyt olevan suuria haluja tai edes mahdollisuutta pois ja näin arvokas päänahka Mardelle jälleen ja pronssiottelu kutsui Marttia.

Pronssimatsi oli jälleen vähintään erikoinen. Vastaan asettui Uzbekistanin Bakhtiyorov. Martille ensin shido ja sitten kiepistä waza-ari, joka putosi toiselle puolelle. Uzbekille myös shido ja sitten juhlittiin… hetken aikaa. Martti heitti ippon-seoi-nagella, josta annettiin toinen waza-ari ja ippon. Marde ehti jo tuuletella, kunnes tuomaristo päätti katsoa videolta tilanteen. No score ja matsi jatkui. Uzbekki löi soto-makikomin heti aloituksesta ja siitä waza-ari. Seuraavassa aloituksessa jälleen suora hyökkäys ja nyt kosoto-kagella waza-ari ja nyt oli vuorostaan Bakhtiyorovin vuoro karjahdella voiton kunniaksi. Martti siis viides ja suunta on ylöspäin eli ensi kerralla se mitali sitten otetaan, vai mitä Marde? Mainittakoon vielä, että ykkössijoitettu Brasilian Silva tippui jatkosta heti ekassa matsissaan ja että Teddy Rinerin paluu oli väkevä, kun tämä 9 kertainen maailmanmestari otti lopulta sarjan voiton. Vielä emme päässeet todistamaan Ranskan jättiläisen ja Stadin sonnin kohtaamista.

Esa Korkia-aho

(Photos: EJU / Gabi Juan)