Judo

Meido-Kanin Judokat Antalyan Grand Slamissa

Etusivu / Judo / Uutiset / Meido-Kanin Judokat Antalyan Grand Slamissa

Meido-Kanin Judokat Antalyan Grand Slamissa

Faye Njie Urakoi -73 kg Sarjassa

Faye Njie aloitti kilpailunsa lauantaina sarjassa -73 kg, johon osallistui peräti 61 judokaa. Ensimmäisessä ottelussaan Njie kohtasi Itävallan Reiterin. Ottelu muodostui jännittäväksi, kun Njie otti kaksi varoitusta: ensimmäisen sääntöjen vastaisesta otteen purkamisesta ja toisen tekaistusta yrityksestä. Varoitusten jälkeen Njien ei olisi enää varaa virheisiin. Ottelu eteni jatkoaikaan, jossa ajassa 5:40 Njien taidokas de-ashi-barai osui waza-arin arvoisesti, ja hän eteni toiselle kierrokselle.

Toisessa ottelussa Njie kohtasi Kuuban Estradan. Samankaltainen kaava toistui varoitusten suhteen. Tällä kertaa ensimmäinen shido tuli feikkiyrityksestä. Jatkoaikaan edenneessä ottelussa seuraava shido annettiin otteiden välttelystä, vaikka myös kuubalainen sai shidon. Kaksi varoitusta tilillään ollut Njie ratkaisi ottelun Ouchi-gaeshi -heitolla, joka tuotti waza-arin ja vei hänet kolmannelle kierrokselle.

Kolmannella kierroksella vastus koveni, kun vastaan asteli Uzbekistanin Akhamov. Ensimmäinen varoitus meni vastustajalle pistooli otteesta. Njie otti taas “pakolliset” kaksi varoitusta, molemmat feikkiyrityksistä. Akhamov tasoitti varoitustilin ottaen passiivisuudesta shidon. Tilanteen ollessa tasainen vain 14 sekuntia ennen otteluajan päättymistä Njie sai kolmannen ja ratkaisevan varoituksen passiivisuudesta, mikä päätti hänen kisaurakkansa. Akhamov saavutti lopulta pronssimitalin.

Martti Puumalaisen Odotettu Paluu Kilpatatameille Yli 100 kg Sarjassa

Martti Puumalainen, yli 100 kg sarjan toiseksi sijoitettu judoka, palasi kisakentille ensimmäistä kertaa voitokkaiden Euroopan mestaruuskilpailujen jälkeen. Vaikka kilpailutauon vaikutukset näkyivät ehkä hieman vielä otteissa, Puumalainen osoitti kuuluvansa sarjansa ehdottomaan kärkeen.

Ensimmäisellä kierroksella Puumalainen pääsi suoraan jatkoon ilman ottelua. Seuraavaksi vastaan asettui Senegalin Ndiaye, joka oli edellisessä kohtaamisessa vuoden 2022 Portugalin Grand Prix’n pronssiottelussa vienyt voiton. Tällä kertaa kohtaaminen alkoi varovaisesti, kun molemmille judokoille jaettiin varoitukset passiivisuudesta. Sitten Marde käytännössä talutti senegalilaisen rajalta ulos ja toinen varoitus Ndiaylle. Ottelu sai ratkaisevan käänteen, kun Puumalainen suoritti ko-uchi-makikomin täydellisesti, ansaiten ipponin ja maksaen samalla vanhat kalavelat.

Toisessa ottelussa Puumalainen kohtasi tutun vastustajan, Slovenian Dragicin. Edellinen kohtaaminen Perthin finaalissa 2022 oli päättynyt Puumalaisen voittoon, ja historia toisti itseään. Dragic sai varoituksen passiivisuudesta, ja noin kahden minuutin kohdalla Puumalainen onnistui uki-otoshi-heitossa, joka tuotti waza-arin. Tämän jälkeen Puumalainen siirtyi sujuvasti pitävään sidontaan, varmistaen voittonsa ja etenemisensä kohti poolin finaalia.

Poolin finaalissa vastaan tuli Saksan Abramov, jonka Puumalainen oli kohdannut aiemmin Zagrebin Grand Prix’n pronssiottelussa, jolloin saksalainen oli vienyt voiton. Ottelu alkoi Abramovin varoituksella tekaistusta yrityksestä, mutta tilanne kääntyi pian, kun saksalainen onnistui yllättämään Puumalaisen tani-otoshi-heitolla, josta seurasi waza-ari ja sidonta. Näin Puumalainen siirtyi keräilyotteluihin.

Keräilyistä pronssimitaliotteluun tiensä selvittäneen Puumalaisen vastustajaksi asettui Brasilian Silva, joka oli kookkaudellaan ja voimallaan vaativa vastus, mutta jonka Marde oli herrojen edellisessä kohtaamisessa voittanut. Mardella eivät oikein näpit lukittuneet yrityksissä ja ensimmäinen varoitus tuli tekaistusta yrityksestä, vaikka Marde ponkaisikin heti pystyyn. Sitten molemmille jaettiin lisäksi varoitukset passiivisuudesta. Ottelun ratkaisuhetkellä toistui samankaltainen tilanne kuin ensimmäisen varoituksen kohdalla: Puumalaisen ote lipesi, mikä johti kolmanteen varoitukseen ja seitsemänteen sijaan kilpailussa.

Yhteenveto: Esan pohdintaa Antalyan Grand Slam -kilpailusta

Muutamia huomiota tästä sarjasta oli, että ykkössijoitettu Granda putosi jo ekassa ottelussaan. Martistakin näkyi vielä hieman tauko kisaamisesta, ja nyt oli hieman tassuttelun makua eikä sitä aktiivista hyökkäävää asennetta, mutta toisaalta nämä ovat nyt valmistavia koitoksia ennen isoja kisoja. Teddy Rineriä ei vieläkään kohdattu, sillä se olisi vaatinut Abramovin voittoa. Abramov hävisi Rinerille ja oli lopulta pronssilla. Vaikka Riner voittikin sarjan, hänenkään esityksensä eivät olleet päätä huimaavia, sillä pääosin voitot tulivat vastustajien saamista shidoista, kun Teddy painoi heitä kahvallaan läjään. Rinerillä taisi olla 2–3 suoritusta koko päivänä. Grand Slam -mitali jäi vielä odottamaan Marttia, mutta uusi mahdollisuus korjata sekin on sitten toukokuussa Kazakstanissa.

Esa Korkia-aho (valokuvat: Marina Mayorova & Jensen Lars Moeller)

Martti Puumalainen Judo 2024 Meido-Kan
Martti Puumalainen Judo 2024 Meido-Kan
Faye Njie Judo 2024 Meido-Kan
Faye Njie Judo 2024 Meido-Kan