Judo

Meido-Kanin Faye Njie pronssille Afrikan mestaruuskisoissa

Etusivu / Judo / Uutiset / Meido-Kanin Faye Njie pronssille Afrikan mestaruuskisoissa

Faye Njie pronssille Afrikan mestaruuskisoissa -73kg-sarjassa

Faye Njie  taisteli itsensä pronssille Afrikan mestaruuskisoissa Egyptissä. Kisat järjestettiin samaan aikaan kuin EM-kisat.

Ensimmäisessä matsissa vastaan tuli Marokon Jary. Faye sai ensin varoituksen jalkaan tarttumisesta ja myöhemmin toisen varoituksen feikkiyrityksestä. Marokkolainen onnistui tekemään melko hyvän uchi-mata-yrityksen ja innostui siitä niin, että hyökkäsi samalla tekniikalla uudelleen. Tällä kertaa yritys ei kuitenkaan ollut yhtä menestyksekäs, sillä Faye käänsi tilanteen rullimaisella vastaheitolla ja sai waza-arin. Faye jatkoi seuraavalle kierrokselle.

Toisessa matsissa vastustajaksi tuli Afrikan judounionin tunnuksilla otteleva Fernando. Faye sai perinteisesti varoituksen alkuun. Hän vastasi rullimaisella liikkeellä uchi-mataan, mutta tilannetta tarkistettiin videolta eikä pisteitä myönnetty. Faye teki kuitenkin morote-seoi-nagen onnistuneesti loppuun, ja videokatselmuksen jälkeen hänelle myönnettiin waza-ari. Ottelun loppua kohti Fayelle tarjottiin toista varoitusta, mutta se ei vaikuttanut lopputulokseen, ja Faye eteni semifinaaliin.

Semifinaalissa vastustajaksi asettui Tunisian Ben Chalbi, joka sai ottelun alussa tomoe-nagellaan waza-arin. Tässä ottelussa Fayella oli vain yksi varoitus, kun taas Chalbilla oli kaksi. Fayella oli yksi lähellä onnistunut uchi-mata-rullaus, josta ei kuitenkaan saatu pisteitä. Niinpä Fayelle tuli edessä pronssiottelu.

Pronssiottelussa vastassa oli Djiboutin Houssein. Tässä ottelussa tuomari vaikutti enemmän englantilaisen tv-sarjan hovimestarilta kuin judotuomarilta. Faye heitti vastustajansa ura-nagella, ja tuomari julisti ipponin, mutta tuomio kumottiin ja ottelu jatkui tasatilanteessa. Molemmille ottelijoille tuli tilanne, joka muistutti enemmän sumopainista tuttua “halailua”. Ottelu eteni tanssiaskeleiden tapaan vuorotellen, ja lopussa Faye heitti Housseinin käsillään mattoon. Tällä kertaa tuomari julisti vain “mate”. Tuomaripöydällä kuitenkin oltiin hereillä, ja tarkistuksen jälkeen ippon julistettiin täysin oikeutetusti. Onnittelut Fayelle🥉!

Fayella on todennäköisesti jo maapaikka Pariisin olympialaisiin, joten siellä tulee olemaan kaksi Meido-Kanin edustajaa, kun myös Martti valitaan mukaan. Martti ottelee seuraavan kerran 5.5. Dushanben Grand Slamissa.

Esa Korkia-aho

Faye Njie Judo Afrikan mestaruuskisat 2024