Judo

Meido-Kanille Judon SM-kisojen suurin mitalisaalis

Etusivu / Judo / Uutiset / Meido-Kanille Judon SM-kisojen suurin mitalisaalis

Kuusikymmenvuotisjuhlavuoteensa valmistautuva Meido-Kan jatkoi pitkää perinnettään saalistamalla judon aikuisten SM-kisojen suurimman mitalisaaliin. Viiden huikean ottelijan joukkueen kotiintuomisina oli viisi SM-kisamitalia: yksi kulta- ja kaksi hopea- ja pronssimitalia.

Orimattilan judoseuran järjestämät aikeisten ja nuorten judon SM-kisat järjestettiin viime viikonloppuna upeissa olosuhteissa Lempäälän Ideaparkin Bläk Boks -areenalla, jossa kisat järjestetään myös tulevina vuosina. Myös tänä vuonna suomalainen huippujudo ja -judokat vetivät Bläk Boks -areenan lähes ääriään myöten täyteen ja tunnelmakin oli sen mukainen. Myös Meido-Kanilla oli mukana oma junioriryhmä tutustumassa SM-kisatunnelmaan.

Aikuisten kisaan oli Meido-Kanilta ilmoittautunut kuuden kisaajan ryhmä eli yksi edustaja jokaiseen miesten painoluokkaan, mutta valitettava, ennen kisoja tapahtunut, sairastuminen rajasi lopullisen kisaajamäärän viiteen. Siis viisi ottelijaa ja viisi mitalia!

Esan kisaraportti

Aloitetaan Esan kisaraportti kevyimmästä painoluokasta, jossa Daniel Orphanou otteli loistavasti elämänsä ensimmäisissä aikuisten SM-kisoissa, vaikka onkin vielä junioreiden kirjoissa. Danielilla oli ollut lisäksi alla loukkaantuminen ja siitä kuntoutuminen, mutta siitä huolimatta Daniel otteli pirteästi pronssille sarjassa -66 kg, jossa oli yhteensä kahdeksan ottelijaa. Ekassa pooli matsissa tuli tappio Kujanhaaralle, mutta seuraavissa matseissa waza-arin voitot Niemenkarista ja Marttilasta. Semifinaalissa vastaan tuli sarjan tämän hetken ykköstykki Luukas Saha vielä vastus oli himpun verran liian kova, mutta upeasti pronssia Danielille.

Alle 81 kg:n sarjassa, jossa oli yhteensä 11 kilpailijaa, toteutui ennakkoon veikattu finaali, kun Aku Laakkonen ja Eetu Ihanamäki kohtasivat toisensa. Ennen finaalikohtaamista Aku teki vakuuttavaa työtä. Ensin kaatui Peltomäki kahdella waza-arilla joka olisi voinut myös olla ippon voitto, mutta kun Aku kannatti ukea ekan soden kohdalla, kuten vyökokeissa tehdään, niin tuloksena oli vain waza-ari. Semifinaalissa kaatu Yliruusi ipponilla. Finaalissa molemmat ottelivat tarkasti, mutta Ihanamäen loppuhetken suoritus, vain14 sekuntia ennen loppua, tuotti waza-arin ja näin Akulle hopeaa.

Alle 90 kg:ssa oli myös 11 kilpailijaa ja pienenä yllätyksenä siellä otteli Hirchla Hirchlashvili. Ja loistavasti entinen -73 kg-sarjalainen ottelikin – sama taistelija painoluokasta riippumatta. Ekassa matsissa waza-arin voitto Loikkasesta. Toisessa matsissa vastaan asettui sekä viime että tämän vuoden mestari Kanevets. Hirchla taisteli leijonan lailla, mutta valitettava tappio waza-arilla. Seuraavaksi ippon-voitto Paukusta ja sen jälkeen Golden scoren kautta ippon-voitto Haukkalasta. Semifinaalissa vastaan tuli vanha konkari Alli, jonka Hirchla pisti todella tiukille. Yhdestä kiepistä olisi voinut tulla Hirchlalle  waza-ari, mutta seuraavasta Allin suorituksesta sellainen tuli ja näin Hirchlalle, todella hienojen taisteluiden jälkeen, sarjan pronssia.

Alle 100 kg -sarjan edustaja oli Petteri Sulander. Petskun otteet olivat jälleen tutun oloista ja tulosta tuli. Kolme ippon-voittoa heti alkupaloiksi. Petskun judollista taitokkuutta saivat tuta Juntunen, Korhonen sekä ,Marden broidi, Juho Puumalainen. Finaaliottelussa vastaan tuli, ties monennen kerran, Aatu Laamanen. Laamanen heitti tyylipuhtaalla osotolla ipponin Petskusta. Valitettavasti ”jobinpostia” tuli heti tilanteen jälkeen, kun Petskun polvi napsahti ja lasarettireissuhan siitä polven takia lopulta tuli. Hopeaa kuitenkin Petskulle ja pikaista paranemista

Raskaassa painoluokassa +100 kg Martti Puumalainen otti omansa eli Suomen mestaruuden: näyttävillä ippon-voitoilla Jussilasta, Lambackasta ja Hirvosesta ennen, kuin lähti Japaniin treenaamaan. Kultaa odotetusti ja tyylipuhtaasti Mardelle.

Summa summarum: 5 ottelijaa, 5 mitalia – ei huono! Ensi vuonna kirkastetaan sitten mitalien värejä.

Esa Korkia-aho

Meido-kan Judo SM-kisat 2023 Martti Puumalainen Daniel Orphanou Hirchla Hirchlashvili Aku Laakkonen Esa Korkia-Aho Meido-kan Judo SM-kisat 2023 Martti Puumalainen Daniel Orphanou Hirchla Hirchlashvili Aku Laakkonen