Judo

Meido-Kanilaisten MM-kisat jäivät lyhyiksi, mutta Suomeen kuitenkin historiallinen MM-pronssi

Etusivu / Judo / Uutiset / Meido-Kanilaisten MM-kisat jäivät lyhyiksi, mutta Suomeen kuitenkin historiallinen MM-pronssi

Meido-Kanilaisten MM-kisat jäivät lyhyiksi

Judon MM-kisat pidettiin jälleen arabivaltioissa, tällä kertaa Abu Dhabissa. Turvatoimet olivat tiukat ja lämpöä riitti ulkona jopa liiankin paljon. Joiltain osin järjestelyt eivät olleet samalla tasolla kuin kokeneemmissa järjestäjämaissa, mutta kaikesta selvittiin.

Faye Njien arpaonni ei ollut sieltä helpoimmasta päästä, sillä heti ensimmäisessä koitoksessa vastaan asettui kova Kosovon Gjakova. Gjakova sai ensin waza-arin sasae-tsurikomi-ashi-heitolla ja siirtyi suoraan sidontaan, jolloin Fayen kisat olivat ohi. Vaikka voitto ensimmäisestä ottelusta olisikin tullut, toisella kierroksella vastassa olisi ollut tuleva maailmanmestari Heydarov.

Martti Puumalainen on kärsinyt viime kisoissa tehon katoamisesta, ja niin kävi nytkin. Syytä tähän selvitetään parhaillaan. Pitkät kisamatkat, kuten Dushanbe-Astana-Abu Dhabi, ovat voineet vaikuttaa, mutta Martti on ennenkin matkustanut paljon, joten on vaikea sanoa, missä vika on. Onko kehossa vielä pöpö ilman muita oireita?

Martti pääsi ensimmäisen kierroksen vapaalla, kuten myös Endovitskiy (AIN). Paperilla arpa näytti hyvältä, sillä Martti on voittanut tämän vastustajan aina. Uusi ottelu on kuitenkin uusi ottelu, eikä vanhoja kannata muistella. Ottelu lähti hyvin käyntiin, vaikka molemmille annettiin 47 sekunnin kohdalla passiivisuusvaroitukset. Martti teki yrityksiä, mutta tehot jäivät matkalle eikä pisteitä tullut. Vauhti hiipui, ja ajassa 3:21 Martille annettiin shido passiivisuudesta. Ottelukello näytti 3:56, kun Martille lätkäistiin kolmas varoitus, ja näin ollen myös hänen MM-kisansa olivat ohi.

MM-kisoissa nähtiin myös yllätyksiä. Martin sarjan ykkössijoitettu Rakhimov jäi ilman mitalia. Alle 66 kg-sarjassa maailman ykkösnimi Vieru hävisi ensimmäisessä ottelussa ranskalaiselle.

Suomeen historiallinen MM-pronssi

Iloista kerrottavaa tuli kuitenkin, kun Luukas Saha jatkoi Astanan kisojen malliin ja raivasi mm. edellä mainitun ranskalaisen tieltään matkalla mitaliotteluihin. Luukas saavutti upeasti MM-pronssia. Tämä mitali on vasta toinen Suomen judon historiassa. Edellisestä on ehtinyt vierähtää 43 vuotta. Suomen joukkueesta ja valmentajista ainoastaan allekirjoittanut oli syntynyt ensimmäisen MM-pronssin aikaan.

Olkoon tämä nyt huono kenraaliharjoitus ennen Olympialaisia, jonne Faye ja Martti on valittu, ja nyt myös Luukas lähtee kisoihin.

Esa Korkia-aho