Judo

MEIDÄN MARTTI ON JUDON EUROOPAN MESTARI 2023

Etusivu / Judo / Uutiset / MEIDÄN MARTTI ON JUDON EUROOPAN MESTARI 2023

MEIDÄN MARTTI ON EUROOPAN MESTARI

Martti Puumalainen räjäytti potin Ranskan Montpellierissä voittamalla raskaan sarjan Euroopan mestaruuden. Koko Suomen joukkue oli jo ennen sunnuntaita venynyt ja taistellut loistavasti, eikä mitali ollut kaukana Luukas Sahallakaan. Lopussa poikkeuksellisesti myös muiden edustajien edesottamukset. Sunnuntaina Marde niputti sitten koko joukkueen taistelutahdon yhden miehen paketiksi. Fiilikset aamulla huokui taistelutahtoa ja vahvaa itseluottamusta. Tästä päivästä saattaa tulla hyvä, ellei erinomainen. Katsomossa oli pieni, mutta sitäkin kovaäänisempi joukko Suomen entisiä huippujudokoita, joukossa mm. kolme EM-mitalistia. Nyt oli siis mahdollista saada yhteiskuvaan neljäskin.

Marde oli ykkössijoitettu ja pääsi ensimmäisen kierroksen vapaalla. Toisella kierroksella vastaan tuli Serbian Vracar. Marde pisti heti tuulemaan ja leipoi helpon näköisesti 2 waza-aria ja ipponin. Toiseen otteluun tulikin sitten jo kovempi ukko, tai näin ainakin ennakkoon oli odotettavissa. Vastassa oli pitkä Endovitskiy, jolle Marde antoi samanlaista kyytiä kuin serbialaisellekin: kaksi waza-aria ja ippon. Serbin kisat olivat ohi reilussa minuutissa. Vastus ei helpottunut semifinaalissakaan, kun vastassa oli Hollannin Snippe. Voitolla finaaliin ja tappion tullessa olisi pronssimatsi edessä. Tänne on tultu vain yksi tavoite mielessä, joten tappio ei kuulunut suunnitelmiin. Snippe kohtasi aivan saman kohtalon kuin muutkin: kaksi waza-aria ja ippon Mardelle. Mitali oli tosiasia ja väri ratkeaisi finaalissa.

Finaalivastus oli Tushishvili Georgiasta. Meriittejä miehellä on vaikka muille jakaa: MM-kulta ja EM-kultaa parit, mainitakseni. Halli oli täpötäynnä ja ranskalainen judoyleisö on asiantuntevaa ja äänekästä. Finaaleihin mentäessä hallin tunnelma kasvoi entisestään. Suomalaiset aloittivat “Martti, Martti, Martti” -huudot ja vastapuolella iso ranskalaisten juniorikatsomo yhtyi myös Martti-huutoihin. Loistavaa! Ottelu alkoi tunnustellen ja georgialaisen otteet olivat vahvat, tosin Marde piti huolen siitä, ettei kaveri päässyt tekemään kunnon yrityksiä. Kerran kaveri kuitenkin onnistui ja sai Mardelle waza-arin. Alkoi vimmattu takaa-ajo ja kellosta aika valui huolestuttavaa vauhtia kuiviin. Vain muutamaa sekuntia ennen täyttä aikaa Marde raapaisi hienolla ko-uchi-garilla waza-arin ja pisteet olivat tasan. Jatkoaika oli edessä. Ajassa 5.14 se tapahtui: Marde teki hänelle epätavallisen heiton, nimittäin pyörivään liikkeeseen uchi-matan, josta waza-ari. Marde jatkoi vielä sidontaan eikä päästänyt irti vasta kun tuomari tuli toteamaan, että se oli nyt tässä, voit päästää irti.

Martti “Marde, Mara-sonni” Puumalainen, Meido-Kan, Suomi Finland on Euroopan mestari. 30 vuotta sitten suomalainen judoka ylti EM-mitaleille. Kiitos Marde ja paljon onnitteluja. Teit tempun, jota ei ihan heti unohdeta.

Esa Korkia-aho

Meido-Kan onnittelee Marttia ja koko Suomen joukkuetta unohtumattomasta menestyksestä!