Judo

Martti viides Zagrebissa – Nappasi todella kovan otteluvoiton

Etusivu / Judo / Uutiset / Martti viides Zagrebissa – Nappasi todella kovan otteluvoiton

Martti viides Zagrebissa – Nappasi todella kovan otteluvoiton

Martti “Marde” Puumalainen jatkoi kovaa kisa ja leiri urakkaansa viikonloppuna. Nyt oli vuorossa Grand prix kisa Kroatian Zagrebissa. Marden sarjaan +100 kg oli ilmoittautunut peräti 37 isoa ukkoa. Martti on napsinut viime aikoina pistesijoja ja otteluvoittoja GP ja GS kisoista, mikä on tärkeää Olympia ranking pisteiden keruun kannalta.

Ensimmäiseen matsiin Marde sai vastaansa tutun kaverin eli Slovenian Marinicin. Miehet ovat voittaneet toisensa muistaakseni kertaalleen ja tuntevat toistensa metkut. Tällä kertaa ainoat metkut järjesti Marde pöllyttämällä selvän voiton slovenialaisesta. Ensin sodella waza-ari ja lopuksi seo-inagella klaava eli ippon. Toiseen otteluun vastaan asteli Kuuban Granda (WRL 13). Pieni huomio tähän väliin, että avausvastustaja tuli Marden nykyisen valmentajan kotimaasta ja toinen Marden entisen valmentajan kotimaasta. Granda (ei mikään isoisä, kuten englannin kielellä se voisi kuulostaa) on kova luu. Granda sai jo pari varoitusta, mutta nappasi myös waza-arin johdon. Ottelun lopussa tapahtui sitten kummia ja kerrankin lady fortuna oli tuomareiden avustuksella suomalaisen puolella. Granda lähti tekemään yritystä ja saikin Marden selälleen. Ensin julistettiin ippon, mutta kun asiaa tutkittiin tarkemmin olikin kyseessä ns. bear hug eli karhunhalaus, mikä on sääntöjen vastainen liike. Granda sai pisteen sijaan kolmannen varoituksen ja hansokumaken ja Marde jatkoon.

Kolmanteen matsiin vastaan tuli Hollannin Spijkers, joka on ollut kovassa vireessä viime aikoina ja voittikin lopulta sarjan täällä. Marde lähti tekemään sodea ja väänsi minkä käsistään sai irti. Spijkers passasi ja nanosekunnin tilanne oli pysähtynyt, kunnes hollantilainen väänsi pelkillä käsillä vastapalloon ja ippon. Martti keräilyihin ja siellä vastaan asettui Tsekin Krpalek, hallitseva Tokion Olympiakisojen voittaja. Kaksinkertainen maailmanmestari, kaksinkertainen Olympiavoittaja, kolminkertainen Euroopan mestari vain muutaman tittelin mainitakseni. Marde aloitti vahvasti ottelun ja passasi hienosti Tsekin vaaralliseksi tiedetyt mattotekniikat. Marde nappasi seoi-nagella waza-arin johdon ja pelasi loppuajan fiksusti. Mardella oli varaa ottaa jopa pari varoitusta ja näin tapahtuikin. Todella kova voitto ja päänahka Mardelle.

Pronssimatsi kutsui Mardea ja vastaan tuli Saksan arvaamaton Abramov. Arvaamaton siksi, kun mies ottelee välillä kuin liekeissä ja välillä tulee lipsahduksia, kuten viime kisassa Zaalishvilia vastaan. Saksalainen tuli kuitenkin räväkästi otteluun ja nappasi waza-arin yoko-otoshilla ja toisen yoko-kagella ja näin pronssi matkasi Saksanmaalle. Marde kuitenkin hienosti viides ja jälleen mitali matseissa ja jälleen kovia otteluvoittoja. Kova leiritys ja kisarumba on nyt takana ja Marde voi ottaa hetken vähän iisimmin, jotta olisi parhaassa iskussa tulevissa MM-kisoissa.

Mainittakoon myös, että seuraamme liittynyt/liittyvä Alexandra Barton otteli lauantaina Sveitsissä aikuisten Eurooppa cupissa. Tällä kertaa tuli harmittavat tappiot Espanjan Oliver Ferralle (lopulta viides) sidonnalla ja Saksan Fischerille (lopulta kolmas) uchi-matalla saadulla waza-arilla. Allulla on kuitenkin tahtotaso harjoitteluun niin kovalla tasolla, että sitä menestystä tulee aivan varmasti vielä. Alexandrasta vaan mallia myös meidän tyttöjudokat.

Esa Korkia-aho

Kuvat: Sabau Gabriela/IJF