Judo

Martti Puumalainen 7. Mongolian Grand Slam -kisassa

Etusivu / Judo / Uutiset / Martti Puumalainen 7. Mongolian Grand Slam -kisassa

Martti Puumalainen 7. Mongolian Grand Slam -kisassa

Mongolian Ulan Batorissa oteltiin judon Grand Slam -turnaus juhannusviikonloppuna. Meido-Kanin Martti “Marde” Puumalainen lähti sisuuntuneena, koska edellinen kisa ei mennyt alkuunkaan suunnitelmien mukaisesti. Marde pääsi ensimmäisen kierroksen huililla ja vastaan tulisi voittaja ottelu parista Drakic, SLO (WRL 27.)/Endovitskiy (WRL 48.). Endovitskiy selvitti itsensä niukasti jatkoon ja Mardea vastaan.

Pitkä ja aika atleettisen näköinen kaveri, joka on U23 Euroopan Mestari vuodelta 2021 lähti haastamaan Marttia. Ottelun alussa roikuttiin lähinnä hihansuissa ja tämän seurauksena Mardelle annettiin shido. Marde pääsi pikkuhiljaa juonesta kiinni ja teki jo hyvän seoi-nage -yrityksen. Shido hieman myöhemmin kaverille passiivisuudesta. Marde rankaisi ura-nagella kaverin huonohkosta yrityksestä ja sai waza-arin. Endovitskiylle alkoi tulla kiire tasoittamaan tilannetta ja jälleen Marde rankaisi kaverin yrityksestä. Nyt Mardelta erittäin harvoin nähty waza puri ipponin arvoisesti. Kaveri lensi HIDARI UCHI-MATAAN, mikä lämmitti varsinkin allekirjoittaneen mieltä.

Poolin voitosta Mardea vastaan tuli tuttu mies eli Korean Kim (WRL 19.) Nuoresta iästään huolimatta Kimillä on jo MM-pronssia vuodelta 2019. Edellinen kohtaaminen ei mennyt niinkuin Stromsössä. Kim heitti Martin Pariisin GP kisassa ensimmäisestä aloituksesta. Tähän halpaan Marde ei toista kertaa mennyt vaan haastoi todella fiksusti korealaista joka aloituksessa. Molemmat saivat alussa shidot passiivisuudesta. Marde sai aika hyvän soden tehtyä, mutta ei pisteitä. Juuri ennen täyttä aikaa Marde sai vielä yhden shidon ja siirryttiin Golden scoreen eli jatkoajalle. Jatkoaikaa oli otettu 45 sekuntia, kun Kim onnistui hidari seoi-nagella pienen pompun kautta saaden waza-arin ja näin Marde keräilemään pääsystä pronssiotteluun.

Keräilyissä vastaan asettui isäntämaan lempilapsi eli kisojen ykkössijoitettu Mongolian Odkhuu (WRL 4.) Tässäkin matsissa Marde otteli erittäin tarkasti ja fiksusti. Mardelle varoitus väärästä otteesta ja Odkhuulle otteiden välttelystä. Marde alkoi painostamaan ja kovan ko-uchi-gari yrityksen jälkeen Odkhuu veti hieman fudiksesta tuttua filmiä, että nilkkaan sattuu. Parin sekunnin kuluttua kipu olikin sitten kadonnut taivaan tuuliin. Odkhuu sai vielä passiivisuus varoituksen ja näin varoitukset olivat 1-2 Marden hyväksi. Marden oma yritys jäi ilman kunnon vetoa ja kiertoa josta vuorostaan Mardelle varoitus. 2-2 tilanteessa oltiin jälleen jatkoajalla. Golden scoren kello näytti aikaa 2.02 kun Odkhuu pääsi pitkillä käsillään “halausotteeseen” ja sai vietyä Marden sasaella selälleen ja eteni pronssimatsiin.

Tulos ei Mardea tietenkään tyydyttänyt, mutta kovassa seurassa otteet olivat nyt todella hyviä ja lupaa jatkolle hyvää. Marde is back.
Esa Korkia-aho