Judo

Khirchla liekeissä, Erkka teki jytkyn ja Aku löi päänsä Terävään

Etusivu / Judo / Uutiset / Khirchla liekeissä, Erkka teki jytkyn ja Aku löi päänsä Terävään

Khirchla liekeissä, Erkka teki jytkyn ja Aku löi päänsä Terävään


Khirchla “Liehuva liekinvarsi” Khirchilashvili kultaa ja Joel “Pumppu” Ylitalo hopeaa


Pyry “Pensseli” Halonen pronssipallilla. Viikset hyvin, näkyyks mitsku?


Isot pojat iloisina


Erkalle hopeaa (kts pituuseroa Karroon)

Viikonloppuna oteltiin Baltic Sea Championships Orimattilan uudessa hallissa ja upeissa puitteissa. Kisa on joka vuosi ollut hieno tapahtuma ja nyt uuden hallin myötä pidot senkuin paranee. Kisaajia oli seitsemästä maasta. Maita piti olla vielä Algeriasta ja Angolastakin, mutta Algerian tulo tyssäsi viisumeihin ja Angolan joukkueen katoaminen jäi järjestäjiltäkin mysteeriksi.

Meido-Kaniltakin tuli viime tinkaan poisjääntejä. Heda Balakthanova, Robin Pajunen loukkasivat itsensä tai tulivat kipeiksi viime hetkillä. Ysikympin edustajajista Petteri Sulander tuli yön aikana kipeäksi. Oli jo ehtinyt käydä illalla puntarissakin. Ranskan lahjamme Mark taas teloi olkapäänsä torstain treeneissä. Otteluhaluja kyllä oli, mutta kuunteli järjen ääntä ja myös Pasi Lindin neuvoja ja tyytyi vain katsomaan kisoja.

Hyvin pärjättiin jäljellä olevillakin, vaikka yksi näistäkin satutti itsensä otteluiden aikana ja joutui lopettamaan matsit. Mitaleja tuli 7, mikä on ihan hyvä näissä kisoissa. 1 kulta ja hopeaa ja pronssia tuli kolme kumpaakin laatua.

Enisa Balakthanova otti kaksi mitalia. Alle 18-vuotiaissa pronssia ja alle 21-vuotiaissa hopeaa ja sarjana oli -57 kg.

Khirchla Khirchilashvili oli todella liekeissä koko päivän. En tiedä mitä oli aamupalaksi syönyt, mutta sama menu seuraavissa kisoissa käyttöön.

Alle 21-vuotiaiden sarjassa -66 kg tuli ensin voitot Suomen Lehtisestä ja Ahosesta. Semifinaalissa vastaan tuli suurin ennakkosuosikki Turpal Doukaev, jolla on plakkarissa jo EM pronssi ja muita hienoja saavutuksia. Khirchla otteli ennakkoluulottomasti ja ottelusta tuli todella tiukka. Ei suorituksia kummallakaan vaikka molemmat yrittivät vimmatusti ja matsi eteni jatkoajalle. Matsi päättyi lopulta Khirchlan varoitustilin täyttymiseen. Meido-Kan lasien takaa katsottuna jäi vähän karvas maku parista shidosta, mutta Turpal finaaliin ja sarjavoittoon ja Khirchla pronssimatsiin. Siinä Khirchla veti Pulkan katon kautta ja mitali kaulaan.

Aikuisissa jatkettiin samalla rytinällä ja -66 kg:ssa Meido-Kan otti kaksoisvoiton. Khirchla voitti ensin waza-arilla Trifonovin, joka oli voittanut edellisessä matsissa Turpalin. Khirchla voitti venäläisen waza-arilla. Semarissa kaatui Viron Teetlaus ipponilla alta aikayksikön (pyysin Khirchlaa hoitamaan matsin nopeasti, koska Erkka oli menossa kehään toisella matolla ja näinhän hän teki, kiitos siitä)  Finaalipaika oli siis selvä. Toiselta puolelta kaaviota Joel Ylitalo eteni myös finaaliin. Matkalla kaatui Henri “Tuuris” Tuurala waza-arilla. Tämä oli varmaan kavereiden tuhannes kohtaaminen. Semarista Jollelle ippon voitto Bodonoksen Nizmovista ja myös Jolle finaaliin. Finaalissa Khirchla löi lonkkaheittonsa sisään oikeaan aikaan ja kovaa. Niin lähti Jolle ilmojen halki ja kultaa Khirchlalle ja hopea Jollelle. Hyvä jätkät!

Alle 81 kg:ssa meiltä oli myös kaksi edustajaa mukana. Vahva ennakkosuosikki Aku Laakkonen sai vastaansa ensin Juuso Terävän. Aku voitti matsin kahdella waza-arilla, mutta matsin aikana kolautti takaraivonsa ilmeisesti Terävään. Olo heikkeni ja Esakin näkyi kahtena. Tämä on jo huono merkki tai paha painajainen. Matsit oli syytä jättää siihen. Päävammojen kanssa ei ole leikkiminen. Ohjeet oli tämän jälkeen, että gimmafrendi herättelee äijää pariin otteseen yöllä ja tarkistaa että kaikki on okay.

Pyry Halonen ilmestyi taas kisamatoille SM-kisojen jälkeen. Kisojen kuuluttajana toiminut Lahden Mertaranta eli Manne Isoranta risti Pyryn “Pensseli Pyryksi” viitaten Pyryn stailattuihin viiksiin. Pyry otteli jälleen hyvin ja kisatauko ei näkynyt otteissa ainakaan ulospäin. Ensin kaatui Ruotsin Helander ja sen jälkeen Suomen Hänninen. Semifinaali oli tiukkaa vääntöä Nummelan Arttu Määttää vastaan. Molemmat löivät Uchi-mataansa sisään tuloksetta. Lopulta Määttä sai voitton tarvittavan suorituksen ja eteni finaaliin ja Pyry pronssimatsiin. Pronssimatsiin vastaan tuli Juuso Terävä. Pyry hoiti homman himaan ja mitali taas kaulaan.

Raskaassa sarjassa oli hyvin matsaajia ja meidän Erkka Kari sai 4 matsia. Erkka voitti ensin Chikaran Hirvosen 2 waza-arilla. Toisessa matsissa kaatui Venäjän Karpov helposti ipponilla. Seuraavaksi vastaan tui Viron kolossi Karro, joka ei ole ihan huono jätkä. Erkka pysyi hyvin liikkeessä ja löysi vanhan tokui-wazansa juuri oikeaan aikaan. Okuri ashi barai osui niin nappiin kun olla ja voi. Karro putosi täysin tyhjän päälle ja jysähti voimalla tatamiin aiheuttaen pienen järistyksen Orimattilassa. Uuden hallin lattiarakenteet on ehkä syytä tarkistaa kisojen jälkeen. Todellinen jytky ja kisojen hienoin ippon, ei ainoastaan kirjoittajan mielestä. Viimeinen matsi ratkaisi kullan ja hopean kohtalon. Vastaan tuli kukas muukaan kuin Mikkelin “mullikka” Martti “Marde” Puumalainen. Marde oli hyvässä vedossa ja sai heitettyä Erkan seoi-nagella. Erkka luuli jo selvinneensä ekasta yrityksestä, mutta Marde jatkoi uudestaan ja ippon oli tosiasia. Erkalle hienojen matsien jälkeen hopeaa.

Kiitokset jälleen Orimattilalle loistavista kisoista.

Esa Korkia-aho