Judo

Judossa voi kilpailla vain huipulla ja sitä tavoitellen

Etusivu / Judo / Uutiset / Judossa voi kilpailla vain huipulla ja sitä tavoitellen

Judossa voi kilpailla vain huipulla ja sitä tavoitellen

Otsikon voi kumota saman tien. Judoon kuuluu osana myös shiai eli kilpailu. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että se on vain nuorena aloittaneen ehdottomalle huipulle tavoittelevan judokan yksinoikeus ja nautinto. Judo on siitä hyvä laji, että kisoja löytyy jokaiselle taitojen ja kykyjen mukaan. Kansalliset kisat, Startti-cupit jne. ovat oiva paikka osallistua kisoihin. Se vaatii vaan sitä itsensä voittamista ja uskallusta lähteä mukaan mittaamaan taitojansa ihan oikeassa ottelussa. Onneksi meiltä Meido-Kanista tätä rohkeutta löytyy niin nappuloissa kuin aikuisissakin. Kisaaminen on kivaa kun sen oikein oivaltaa. Vaikka voittoa hakeekin, sen ei tarvitse tapahtua ryppyotsaisesti ja turhan vakavana.

View this post on Instagram

Juha (nyt 25v) aloitti judon Meido-Kanissa vajaa 4 vuotta sitten koulukavereidensa houkuttelemana. Mitaleita kansallisista kilpailuista on aikaisemminkin tullut, mutta tänään ensimmäinen sarjavoitto! Judon voi siis aloittaa myös aikuisena kilpamielessä ja saada siitä mielekkään harrastuksen vapaa-ajalle! Ohessa koostevideo Juhan otteluista Finndai Shiaissa. #meidokan #judo

A post shared by Meidokan Ry (@meidokanry_judo) on

Juha Kattelus (25 v) on oiva esimerkki, kuinka myöhemmällä iällä aloittanut voi ja saa nauttia kilpailemisesta ja treenaamisesta ns. huippukisaajien kanssa. Juhan kaveri Petteri Petsku Sulander houkutteli Juhan judon pariin 4 vuotta sitten. Juha hurahti lajiin samantien. Hän eteni vöissä ja oli halukas oppimaan lisää judon saloja. Taidot kehittyivät hyvää vauhtia. Juha tuli jo varhaisessa vaiheessa myös kisaajien treeneihin. Alkuun tatami saattoi olla vähän liukas, mutta judoa oppii kun haastaa kovempiansa. Juhalla on nyt sininen vyö ja on vakituinen kisaajien treeneissä kävijä. Enää ei ole mattokaan liukas vaan kisaajat saavat tehdä töitä Juhan kanssa randoreissa. Tällaista asennetta ja sparria myös kisaajat arvostavat ja tarvitsevat.

Viime viikonloppuna Juha osallistui Finndai shiaihin ja nappasi ensimmäisen sarjavoittonsa. Mitaleja toki on kertynyt jo aiemminkin kansallisista kisoista. Kuusi ottelua vaadittiin kultaan ja Juha voitti kaikki matsinsa ipponila eikä tässä vielä kaikki. Juha näytti kisoissa monipuolista osaamista. Oli ura-nagea, uchi-mataa, kosoto-kagea, sidontaa, tomoe-nagea etc. Hieno suoritus ja hienoa judoa. Juhan sarja oli -81 kg jossa oli 9 kilpailijaa.

Mikko Lindroos on nuorena aloittanut, mutta ei kisaa enää niin vakavasti, mutta hänkin treenaa edelleen ja nyt päätti pitkästä aikaa lähteä myös kisoihin. Sarja oli hieman erikoinen -76 kg eli punnituksessa yhdistettiin ukkoja, että saadaan sarjat muodostettua. Mikko otti kisoista hopeaa.

Miia Heikkinen otteli molemmissa naisten sarjoissa, joissa oli kylläkin 2 osallistujaa. Miia jäi kakkoseksi molemmissa, mutta Miiallakin on ollut pitkä paussi kisaamisesta.

Näiden edellämainittujen esimerkkiä kannattaa rohkeasti seurata ja lähteä mukaan kamppailemaan kisoihin. Pieni pilke silmäkulmaan ja mukaan vaan nauttimaan ja voittamaan. Ei välttämättä edes vastustajaa vaan voittamaan itsensä.

Esa Korkia-aho