Judo

Japanilaisten dominoimasta Matsumae cupista 3 mitalia

Etusivu / Judo / Uutiset / Japanilaisten dominoimasta Matsumae cupista 3 mitalia

Japanilaisten dominoimasta Matsumae cupista 3 mitalia


Erkka pronssia. Se “pieni mies” kuvassa oikealla


Eetu hopeaa ja Suomeen taas kaksoisvoitto


Aku hopeaa ja Suomeen kaksoisvoitto

Tanskan Vejlessä oteltiin Matsumae cup/ Danish open 16.-17.2. Japanilaisilla oli kisassa runsas osanotto ja se näkyi mitalitilastossa. Japani voitti mitalitilaston selvästi. Kisa oli kovatasoinen ja kilpailijoita oli pohjoismaiden lisäksi mm. Hollannista, Tsekeistä, Portugalista, USA:sta jne. Suomalaiset pärjäsivät kuitenkin hyvin kisassa, ollen kolmas mitalitilastossa. Kolmesta Suomen mitalista vastasi Meido-Kanilaiset neljällä kilpailijallaan.

Lauantaina oteltiin aikuisten sarjat. Joel Ylitalo sai ensin vapaa kierroksen sarjassa -66 kg, jossa oli 24 kilpailijaa. Jolle aloitti räväkästi vieden Färsaarten Lenvigiä kuin kuoriämpäriä. Ippon voiito ja sitten vastaan tulikin hieman kovemmalta saarelta vastus eli Japanin Koki, joka voitti koko sarjan. Jollelle ippon tappio ja keräilyt kutsuivat. Vastaan tuli Suomen Körkkö. Körkkö painoi koko ajan päälle ja Jolle ei päässyt matsiin kunnolla mukaan ja näin tappio ipponilla ja kisat Jollen osalta ohi. Tämän sarjan mitalit meni japanilaisille. Jättivät sentään toisen pronssin suomalaiselle.

Eetu Heinonen otteli myös miehissä vaikka sunnuntaina oli varsinaisen oman ikäluokan matsit. Eetu otteli sarjassa -73 kg, jossa kisaajia oli 35. Ekaan matsiin tuli vastustaja heti kovimmasta päästä. Japanin Ryo voitti Eetun ipponilla ja eteni lopulta hopealle häviten finaalinsa maanmiehelleen. Tässä sarjassa japanilaiset eivät jättäneet edes säälistä mitaleita muun maalaisille. Eetu keräilyihin ja vastaan tuli Ruotsin Jäderblom. Eetu voitti matsin waza-arilla. Seuraavaksi kaatui Irlannin Vanukevich ipponilla. Kolmannessa keräilyssä vastaan tuli Tsekin kuntokone Pochop. Ottelu oli kovaa taistelua, eikä kumpikaan antanut periksi. Tsekki sai kuitenkin waza-arin ja näin Eetun matsit aikuisissa päättyivät tähän.

Aku Laakkonen otteli tämän vuoden ensimmäiset kisansa sarjassa -81 kg, jossa kisaajia oli 23. Aku eteni näytöstyyliin finaaliin ja ruotsalaisten kustannuksella. Ensin kaatui Abbud ipponilla. Toinen ottelu ei kauaa ehtinyt vanheta kun Lindgren sai tuta Akun heittojen voiman (en tosin nähnyt heittoa, kun netti pätki) Semifinaalissa vastaan tuli Svårström ja sama laulu jatkui. Akulle ippon ja finaaliin. Suomen Oskari Mäkinen selvitti itsensä myös finaaliin kaataen japanilaisen semifinaalissa ipponilla. Suomalainen finaali siis tulossa. Alkuottelut oli ohi noin 13-14 aikaan ja allekirjoittanut ehti tehdä ruoat ja käydä kasilta saunassakin ennen kuin finaalit edes alkoivat. Odottavien kisaajien aika kävi varmasti pitkäksi. Finaali kuitenkin saatiin käyntiin. Molemmat tuntevat toisensa kuin omat taskunsa. Taitavat tuntea myös toistensa taskut. Kumpikin varoi virheitä ja ei voi sanoa, että matsi olisi ollut ilotulitusta vaan tarkkaa matsia koko ajan. Allekirjoittanut olisi tietysti “Aku lasein” antanut ainakin yhden varoituksen Oskulle, mutta se ei nyt matsia olisi muuttanut. Matsi eteni jatkoajalle ja Aku teki huonon nostoyrityksen Oskun liikkeeseen. Osku reagoi fiksusti ja pääsi muuttamaan suuntaa näin Aku osin omasta yrityksestäänkin selälleen. Oskulle waza-ari ja kultaa ja Akulle hopeaa. Tässä sarjassa jätettiin säälistä japanilaisille yksi pronssi.

Erkka Kari otteli + 100 kg sarjassa, jossa oli 4 kisaajaa ja näin ollen oteltiin poolissa kaikki kaikkia vastaan. Erkka sai ensimmäiseen matsiinsa vastaan Japanin Masakin, joka voitti Erkan ipponilla ja voitti myös koko sarjan. Toinen ottelu oli Tsekin Masekia vastaan. Tsekki sai waza-arin, mielestäni mattokäännöstä ja otteli loppuajan aika passivisesti. Otteli pariin otteseen aivan kyyryssä ja Erkka talutti kaveria kuin naapurin kääpiöpinseriä. Erkalle kumminkin varoitus alaspainamisesta. Tappio tuli, mutta hieman kyseenalaisesti. Tosin Erkka olisi voinut olla aktiivisempi ja tehdä rohkeammin yrityksiä. Silmiin pisti myös se, ettei Erkan matseissa ollut kertaakaan valmentajan pallilla ketään! Mitali ratkeaisi siis viimeisessä matsissa Tsekin Pavicaa vastaan. Nyt tuli Erkalta hieno osoto-gari ja ippon ja Erkalle mitsku kaulaan.

Sunnuntaina meiltä oli siis mukana Eetu Heinonen U21 -73 kg:ssa. Tämä olikin iso sarja. Peräti 42 kilpailijaa. Eetu aloitti räväkästi ottaen ippon voiton Hollannin Kroegerista. Sitten oli tiukkaa vääntöä Ruotsin Johanssonin kanssa. Eetu heitti kaverin ja otti perään sidonnan. Mattotuomari julisti Eetulle ipponin ja kävi erottamassa matsaajat toisistaan. Keskellä tuomio kuitenkin muutettiin ja odotin sen muuttumista waza-ariksi vaan ei tullut edes pisteitä. Näin Eetu menetti myös sen sidontapaikkansa. Matsi eteni kuitenkin jatkoajalle ja siellä Eetu otti waza-arin heitolla ja Eetun matka jatkui. Kolmanteen tuli vastaan taas ruotsalainen eli Pasha Pashaev (Onko perheellä lämmin suhde pääsiäsen jälkiruokaan, kun on nimeä annettu?) Eetu jujitti kumminkin nopeasti kaverin jo alkupalojen kohdalla. Semifinaalissa vastaan tuli Tanskan Agertorft, joka oli juuri pudottanut Suomen Roope Korhosen. Eetu ajatteli jatkaa valitsemallaan tiellä ja jujitti myös tanskalaisen. Kaksi tehokasta käsilukkoa perä jälkeen. Finaaliin vastaan tuli tuttuakin tutumpi Valtteri Olin. Tähän voi soveltaa samoja lauseita kuin Akun ja Oskun jutussa. Eetu ja Valtsu tosin löivät vuorotellen kovia heittoyrityksiä, vaikka tarkasti ottivatkin. Tässäkin meidän kannalta kävi ikävästi, kun Valtsu sai sen waza-arin lopulta ja kultaa. Eetulle siis hopeaa ja Suomelle myös tässä sarjassa kaksoisvoitto.

Tästä on hyvä taas jatkaa. Tulossa on kansainvälistä kisaa Eurooppa open Puolassa, Baltic Sea Champions Orimattilassa ja Irish Open, jonne Aku ja Erkka sekä allekirjoittanut lähtevät yhdessä.

Esa Korkia-aho