Judo

Heda ja Khirchla Napapiirin sankarit

Etusivu / Judo / Uutiset / Heda ja Khirchla Napapiirin sankarit

Heda ja Khirchla Napapiirin sankarit

Judon PM-kisat pidettiin 18-19.5. jälleen Stadilaisesta näkökulmasta kaukana, mutta pysyimme silti valtakunnan rajojen sisällä. Rovaniemi järjesti hienot kisat pohjoisessa. Napapiirille mentiin, mutta sää oli kuin Espanjassa. Aurinko paistoi ja jaksoi paistaa jo melkein koko vuorokauden. Kisat oli hyvin hoidettu. Ainoa mistä voi antaa miinusta oli otteluiden välissä olleet “turhat” tauot. Joulupukki kävi näyttämässä upeat heitot ja pienten lasten ei tarvitse olla huolissaan. Pukki on kovassa kondiksessa ja pitää kuntoa yllä tietysti myös judon avulla, että jaksaa viskellä Jouluna lahjoja ympäri maailmaa.

Ensimmäisenä kisapäivänä meiltä oli tulessa U18 ikäluokka sekä aikuiset. Alle 18-vuotiaissa meiltä oli mukana vain tyttöjä. Heda Balakthanova oli ensimmäinen napapiirin sankarimme voittamalla kultaa -63 kg:ssa. Ensin kaatui Dobel ipponilla ja sitten semarissa Rovaniemen oma tyttö sai todeta Hedan waza-arilla paremmakseen. Finaalissa Heda otti waza-arin voiton Miekkalehdosta ja Heda oli Pohjoismaiden mestari!

Sisko Enisa Balakthanova täydensi perheen mitalikaappia (mikä on varmaan aika täynnä) ottamalla pronssia sarjassa -57 kg. Enisa voitti ensin ipponilla Östlindin. Semifinaalissa tappio Vauhkoselle ja näin pronssimatsi kutsui. Siinä Nilsson sai tuta Enisan paremmakseen 10-0 ja PM-pronssi oli Enisan.

Sharma Vanshikan saldoksi jäi viikonloppuna rutkasti kokemusta eikä voittoja vielä herunut, mutta kyllä niitä sieltä vielä tulee näistäkin kisoista.

Aikuisten sarjoissa meillä oli puolestaan vain miesten sarjoissa edustus, joten täytimme varmasti tasa-arvo valtuutetun kiintiön näin.

Joel Ylitalolla kisat lähti hyvin käyntiin sarjassa -66 kg. Ekassa matsissa Jolle vei Krakusteinia ympäri mattoa ja lopulta ippon voitto kahdella waza-arilla. Tokaan matsiin vastaan tuli Hattulan eiku Orimattilan Ahonen, joka sai todeta Jollen tehot ja 10-0 taas tauluun. Semarissa vastaan tuli niinikään Orimattilan kaveri eli Thomas Rönkkö. Thomas oli jo saanut vähän osumaa aiemmin ja näin Jolle kuittasi myös tästä 10-0 voiton. Finaaliin tuli vastaan Ruotsin Christiansson. Kaveri on sanalla sanoen yllätyksellinen eli matsissa voi tapahtua ihan mitä vaan. Finaali oli täysin Jollen hallintaa ja svedulla oli jo 2 shidoa taulussa. Homman piti olla melkein paketissa, MUTTA yksi o-uchi-gari muutti kaiken. Jolle jäi jalasta nalkkiin ja kaveri hyppeli kuin kenguru ja vei heiton loppuun asti ja ippon. Jollelle kuitenkin jälleen PM-mitali eli hopeaa.

Velipoika Ville Ylitalo aloitti vahvasti alle 73 kg:ssa pyörittämällä Magnussonista ippon voiton. Sitten vastaan tuli tuleva mestari Valtteri Olin. Ville kesti aika hyvin Olinin hyökkäykset ja olipa matsissa pari hyvää paikkaakin. Olin otti kuitenkin kaksi waza-aria ja näin ollen Ville keräilemään pääsystä pronssimatsiin. Vastaan tuli Niva eikä mikään Lada Niva. Kokenut ottelija piti matsin narut (enkä tarkoita nyt Villen käsisä) käsissään. Kahden waza-arin voitto, joista toinen tuli tilanteestta, jossa Ville oli polvillaan. Uusien sääntöjen mukaan kuitenkin tachi-wazassa ja Ville meni vähän vanhojen sääntöjen mukaan ja odotti matea. Niva kieppasi Villen ja sai toisen waza-arin.

Aku Laakkonen otteli sarjassa -81 kg, jossa oli 16 kilpailijaa. Ensin Aku leippasi Ruotsin Hytösen ipponilla. Toiseen matsiin tuli vastaan Ruotsin Borghesi ja jotta jännitys pysyisi yllä niin tuomari otti osaa omalta osaltaan matsissa kummallisuuksillaan. Tarkkaili puvun korjausta kyllä niin tarkkaan,että saumatkin piti olla linjassa ja pisteytysten suhteen linja oli erikoinen. Muutama opetusvideo voisi olla paikallaan? Aku leippasi Borghesin ipponin arvoisesti ja dumarin käsi heilui kuin Travoltalla ja päätti antaa sitten waza-arin. Aku heitti uudestaan, joka minusta oli waza-ari , mutta nyt käsi nousi pystyyn. Loppu hyvin kaikki hyvin ja Aku semariin. Vastaan tuli ennakkoon tuntematon Islannin Lund. Kaveri oli kipannut aiemmat matsit myös ippon voitoin. Lund sai Akun hihanpään haltuun ja runttasi sodemaisesti kädet ristiin ja o-soto-gari puri ipponin arvoisesti. Matolla ja maton laidalla oli varmasti muutama hölmistynyt ilme, että mites tää nyt näin meni. Lund meni finaaliin ja kippasi vielä Hännisen kiepillä ja otti mestaruuden. Hänellä oli kyllä päivän kunto enemmän kuin kohdallaan. Aku pronssimatsiin ja siitä sitten balsamia haavoihin ja tsubame-gaeshilla ippon ja pronssia.

Toisena kisapäivänä saatiin toinen napapiirin sankari, kun Khirchla Khirchilashvili voitti mestaruuden -66 kg:ssa ja millä tavala. Kaikki matsit 10-0. Ensin juji-gatamella voitto Wesslenistä. Seuraava uhri oli Baldvisson, josta “Kirka” otti waza-arin ja ipponin. Semarissa sama vauhti jatkui ja Dahlin sai kuokkaansa 10-0. Mitä sitä toimivaa pakettia muuttamaan ja finaali meni samaan malliin “Kirka” tarjoili Hanssonille oppitunnin, kuinka harai ja uchi-mata tehdään. Näin Khirchla oli toinen mestarimme viikonloppuna.

Samassa sarjassa Robin Pajunen otteli myös hyvin. Ensin vastaan tuli Ruotsin Hansson, jota Robin johti waza-arille aina 8 sekuntia ennen loppua. Hansson oli kuitenkin toista mieltä ja nappasi ipponin. Tarinan opetus? Matsi päättyy vasta kun kongi soi! Keräilyssä Robin otti voiton lauantain miesten mestarista, jolle Jolle hävisi finaalin. Kahta kertaa et meidän seuran jätkää voita ja näin Robin maksoi meidän kalavelat. Seuraavaksi jälleen Hattu..siis Orimattilan mies eli Ahonen, joka koki 10-0 tappion Robinille.Pronssimatsi kutsui, jonka Robin hävisi jatkoajalla 10-0 Sjölanderille. Sijoitus siis hienosti viides.

Enisa Balakthanova otteli myös U21 ikäluokassa. Ensin tappio Kujansuulle ja sen jälkeen matka vei keräilyihin. Ippon voitot Olofssonista ja Östlindistä ja näin Enisa pronssimatsiin. Siitä kuitenkin tappio Laiholle waza-arin erolla ja myös Enisan sijoitus siis viides.

Saldo oli kuitenkin hyvä 2 kultaa, 1 hopea 2 pronssia ja 2 viidettä sijaa.

Esa Korkia-aho