Judo

Esan kisaraportti EM-kisoista, Ranskan Montpellieristä 2023

Etusivu / Judo / Uutiset / Esan kisaraportti EM-kisoista, Ranskan Montpellieristä 2023

EM-kisojen avauspäivä tarjosi jännitystä koko rahan edestä

Ranskan Montpellierissä kisat lähtivät käyntiin kahden suomalaisottelijan voimin. Pihla Matikainen naisten -57 kg:ssa ja Luukas Saha miesten -66 kg:ssa. Pihla sai ensimmäiseen otteluun vastaan Hollannin Cornelissenin (WRL 24.). Ottelusta oli odotettavissa tasaista vääntöä ja niin kävikin. Puolin ja toisin yrityksiä eikä kummallakaan varoituksia. Pihla ratkaisi kuitenkin matsin todella oikeaan aikaan saaden vastustajan liikkeellä waza-arin juuri kun gongi soi ja näin ei tarvittu jatkoaikaa.

Toiseen otteluun tuli sitten sijoitettuna ollut Israelin Nelson Levy (WRL 8). Kovan tason judoka, mutta Pihla taisteli kuitenkin minkä pystyi. Kokenut israelilainen otti kuitenkin 2 waza-aria ja näin Pihlan matsit olivat ohi.

Luukas Saha huudatti sitten paikan päälle saapunutta Suomen fanikatsomoa oikein kunnolla. Ensimmäiseen koitokseen tuli vastaan taas (ja näin voi sanoa) Bulgarian Gerchev. Luukas on voittanut kaverin aiemmin, mutta uusi matsi on aina uusi. Luukas saikin hyvän rallin päälle ja nappasi nyt viime kertaan verrattuna suht helpon voiton kahdella waza-arilla.

Toisella kierroksella edessä seisoi Abuladze, jolla on hankala cross grip ja vielä molemmille puolille. Luke oli tähän jo lämmittelyssä hionut taktiikkaa. Abuladze sai ensin shidon otteiden välttelystä ja pääsi sitten waza-arin johtoon. Luke aloitti takaa-ajon ja aika tietysti kului kauhulla kohti loppua. Mutta Luke teki kuin tekikin sen ja pamautti ipponin ja oli nyt jo kvarttifinaalissa.

Puolivälierässä vastassa oli kisojen ykkössijoitettu ja maailman rankingin ykkönen eli Moldovan Vieru. Vieru on taitava kaveri ja ei tee kovinkaan usein virheitä. Luukas kuitenkin taisteli leijonan lailla. Luukkaalla oli pari shidoa ja Vierulla 1. Matsi venyi jo jatkoajalle ja kun kello näytti aikaa 6.52, sai Vieru tutun ko-uchi-garin sisään waza-arin arvoisesti ja eteni semifinaaleihin ja Luukas keräilemään pääsyä pronssimatsiin. Hyvä taistelu maailman ykköstä vastaan.

Pääsystä pronssimatsiin kehkeytyi myös varsinainen trilleri. Vastassa oli matolla Suomen Luukas ja Ranskan Khyar (WRL 6). Katsomossa oli puolestaan Suomi-Ranska huuto-ottelu ja tässä katsomon osassa Suomi otti kyllä voiton. Luukas otteli erittäin aktiivisesti ja ranskalainen oli välillä hätää kärsimässä. Olipa pari sellaista tilannetta, että Luukkaalle olisi voinut antaa jo pisteen. Varoituksia alkoi tulla ja Khyarilla niitä oli jo kaksi ja Luukkaalla 1. Tämäkin taistelu eteni jatkoajalle. Luke painoi päälle, mutta ote ei aina pitänyt. Tuomari antoi Luukkaalle toisen shidon ja nyt matsi ratkeaisi jommankumman seuraavaan varoitukseen tai suoritukseen. Sinivalkoisten lasien läpi ranskalaiselle olisi jo kuulunut passiivisuusvaroitus, mutta yhden heikon yrityksen jälkeen Luukkaalle se kolmas shido kun aikaa oli kellossa 6.56. Ranskalainen eteni pronssimatsiin ja Luukkaan lopullinen sijoitus on siis EM 7. Ei huono, mutta kun enemmänkin olisi ollut tarjolla, niin kyllä se harmitti kaikkia. Ottelut jatkuvat taas lauantaina ja sunnuntaina muiden suomalaisten osalta.

EM-kisojen toisena päivänä joukkue taisteli hyvin

EM-kisojen toisena päivänä Suomen joukkue jatkoi hyviä otteita ja jokainen taisteli loppuun asti. Aloitetaan naisista. Emilia Kanerva otteli -63 kg:ssa. Ensin vastaan tuli Itävaltaa edustava Piovesana (WRL 21), joka on tältä vuodelta ottanut pronssit Abu Dhabin Grand Slamista ja Zagrebin Grand Prix’stä. Matsi oli kovaa vääntöä ja mitä pidemmälle ottelu kesti, sen parempi, koska vastustajalta alkoi paukut loppua. Matsi eteni golden scoreen ja molemmilla oli jo 2 varoitusta taulussa. Kuuden minuutin kohdalla Emilia tiesi tilaisuutensa tulleen ja kaivoi voittoon tarvittavan waza-arin ja eteni jatkoon.

Toisessa ottelussa vastus koveni sitten huolella. Vastassa oli Ranskan Agbegnenou. Tittelilistaa naiselta löytyy: Olympiavoittaja ja -hopea, maailmanmestari 6 kertaa ja sen päälle vielä parit hopeat, näin isoimmista pari mainitakseni. Kuolevaisia ovat kuninkaat ja kuningattaretkin. Tällä asenteella Emilia lähti matsiin ja matolle marssiessa ei hallista meteliä puuttunut. Emilia taisteli vahvaa ranskalaista vastaan hienosti. Emilialla oli pari varoitusta taulussa, ja hallin hiljentäminen oli todella lähellä, kun Emilia pääsi hyvään kuristustilanteeseen. Ranskalainen kakoi jo siihen malliin, että kohta antautuu. Kuin ihmeen kaupalla hän sai vapautettua itseään hieman ja lopulta tuomarin mate päätti tilanteen. Tämäkin matsi eteni golden scoreen ja taistelu jatkui. Vasta kun kello näytti 8.46, pääsi ranskalainen viemään jo väsyneen Emilian ura-nagella. Loistava taistelu joka tapauksessa.

Alle 73 kg:ssa Suomella oli 2 ottelijaa. Ensimmäisenä kehään asteli Turpal Doukajev ja vastassa oli Azerbaidžanin Mammadalyev. Matsista kehkeytyi erikoinen episodi, kun Turpal heitti kaveria 3 kertaa ja ensin annettiin waza-arit, jotka joka kerta myös peruttiin. Shidoja tuomari jakoi molemmille kaksi ja ne olivat voimassa. Jatkoajalle mentiin tässäkin ja kun kellossa oli 6.29, Azerille ippon ja näin Turpalin matsit olivat ohi erikoisen episodin jälkeen.

Valtteri Olin aloitti matsinsa Espanjan Cano Garciaa vastaan, joka vähän aikaa sitten voitti Zagrebin GP’n. No nyt ei ollut espanjalaisen päivä, vaan hän sai todeta tatamin liukkauden, kun Valtsu pyyhkäisi jalat alta ja ippon. Tyylipuhdas lakaisu päätyy varmaan kisojen ippon-galleriaan.

Toiseen matsiin vastaan asteli Moldovan Pelivan, joka on ollut Valtsulle hieman hankala kaveri. Bakun Grand Slamissa miehet kohtasivat ja siitä matsista ei Valtsulle hyvää muisteloa jäänyt, ja Pelivan otti puolestaan hopeaa näistä kisoista. Mastersissa kaveri oli kolmas. Nyt oli kuitenkin uusi päivä ja uusi matsi. Valtsu taistelikin hyvin ja selvitti useasti Pelivanin pahat ouchit ja kouchit. Tässäkin mentiin jatkoajalle. Pelivan sai hieman osumaa ja pääsi paikattavaksi. Pelivan alkoi hyytymään kun Valtsu alkoi saamaan hommaa haltuun. Pitkän paikkauksen jälkeen oli kaveri saanut taas happea koneeseen ja sai kun saikin ratkaisevan pisteen ajassa 8.07. Valtterin tie katkesi tähän.

Oskari Mäkinen (-81 kg) kohtasi myös Azerbaidžanin kaverin. Tokaev voitti Bakussa sarjan. Tiedossa oli kaverin kikat ja uchi-mata. Oskari pelasi tilanteet hyvin ja Tokaevilta alkoi paikat katoamaan. Tässäkin matsissa tuli outo tuomio. Oskulla oli mielestäni molemmat kädet matossa, kun Tokaev teki sumi-gaeshin ja Osku ei kyllä edes kyljelleen tullut. Waza-ari siitä kuitenkin annettiin ja aivan lopussa vielä jostain pyöräytyksestä ippon. Tosin sillä ei ollut enää mitään väliä, koska aikakin oli täynnä.

Kokonaisuutena koko joukkue on taistellut hyvin, uskonut itseensä ja todennut, että voivat haastaa maailman kärkeä koska tahansa.

Esa Korkia-aho