Judo

Akulle ja Mardelle avaustappiot EM-kisoissa.

Etusivu / Judo / Uutiset / Akulle ja Mardelle avaustappiot EM-kisoissa.

Akulle ja Mardelle avaustappiot EM-kisoissa.

Aikuisten EM-kisat oteltiin Meido-Kanilaisten osalta 17.-18.4, Portugalin pääkaupungissa Lissabonissa. Suomen joukkueeseen oli nimetty kaksi Meido-Kanilaista eli Aku Laakkonen (-81 kg) sekä Martti Puumalainen
(+ 100 kg). Odotukset olivat tietty varovaisen toiveikkaat, sillä kundit ovat treenanneet hyvin, vaikka maan ja maailman tilanne on mikä on. Kisojen puute tietysti näkyy tekemisessä, mutta toisaalta se koskee muita maita myös. Aku otteli lauantaina kovassa ja kisojen suurimmassa sarjassa -81 kg. Arpa toi vastaan Slovakian kokeneen Stancelin (Maailman ranking 60). Kaverin tyyli oli selvä ja tiedossa, hankala kaveri varsinkin otteidensa puolesta. Syvä hidari kahva joko sivulta tai päältä pakotti Akun ottelemaan hieman puolustavassa asennossa. Tästä Aku saikin ensimmäisen varoituksen. Aku sai hyvän myllyn käyntiin ja pääsi aktiivisempana ottamaan matsia jo haltuun. Stancel oli pari kertaa lähellä lentää ja pari hyvää kuristustilannettakin Aku sai luotua, mutta ilman tulosta. Stancel saikin lopulta varoituksen passivisuudesta. Stancel sai taas kahvansa ja Akulta seoi-nage yritys, mutta ote irtosi ja shido valeyrityksestä, joka oli kyllä kyseenalainen. Ehtipä tuomari käydä varoittamassa Suomen valmentajaa Rokiakin. Yleisesti ottaen silmään pisti tuomarilinjan heittely varsinkin valeyritysten tulkinnassa. Mielestäni jos tekee kovan yrityksen, mutta ote vain irtoaa, kun toinen vielä passaa täysillä ei ole varoituksen paikka. No tämä taas vain allekirjottaneen mielipide. Samanlainen tilanne toistui hetkeä myöhemmin ja Akulle kolmas shido ja tappio. Vähän jäi kyllä kismittämään, mutta elämä on. Stancel on piinannut otteillansa kyllä muitakin ja ihan huippujakin. Mestaruuden vei tässä sarjassa Turkin Albayrak, hopeaa Casse Belgiasta ja pronssit Italian Parlatille ja Israelin Mukille.

Marde otteli sunnuntaina ja vastaan tuli Slovenian Marinic, jonka kanssa Marde on treenannutkin ja viime kohtaamisessa Marde vei kaveria kuin kuoriämpäriä. Tämä olisi siis hoidettavissa ja seuraavaksi tulisi vastaan Israelin Sasson. No ensin pitää tietysti hoitaa se eka matsi. Marinic oli kyllä oppinut läksynsä viime kerrasta ja tarjosikin Mardelle hänen omaa lääkettään. Marde varmasti parhaiten tietää mikä meni vikaan, mutta ruudun takaa huudellen tuli tunne, että olisiko ollut hieman ylilatausta, paineita, että pakko voittaa? Mene ja tiedä. Marinic sai waza-arin jalkaheitosta, joka oli siinä ja siinä että oliko piste. Seuraavaksi Marinic tarjosi Mardelle polvi seoinagea ja se olikin jo selvä waza-ari ja Marden kisat olivat myös ohi. Marden sarjan kultaa vei nuori Venäjän Tasoev ennen Hollannin kokenutta Grolia. Pronssit menivät Georgian Tushishvilille ja Tsekin Krpalekille.

Päätä ei kannata panna pensaaseen. Näissä kisoissa jäi ilman mitalia useitakin huippuja ja arvokisamitalisteja. Ollaan joka tapauksessa oikealla tiellä ja maajoukkue on ollut vasta reilu puoli vuotta Rokin alaisuudessa. Joukkue on kuitenkin nuori ja varsinaiset tavoitteet ovat vasta edessäpäin. Suomalaiset voivat pärjätä siinä missä muutkin. Maasta se pienikin ponnistaa. Tämä kuvaakin hyvin pientä maata nimeltä Kosovo, joka voitti mitalitilaston. Kosovo on himpun verran isompi kuin Uudenmaan lääni, eikä asukkaitakaan kovin paljon enempää kuin Uudellamaalla. Silti mitalitilaston ykkönen ennen Turkkia ja Ranskaa. Suuri ja mahtava Venäjä oli vasta kuudes mitalitilastossa.

Esa Korkia-aho