Judo

Aku Laakkoselle otteluvoitto Sarajevon European openissa.

Etusivu / Judo / Uutiset / Aku Laakkoselle otteluvoitto Sarajevon European openissa.

Aku Laakkoselle otteluvoitto Sarajevon European openissa.

Judon Eurooppa open oteltiin Bosnia-Herzegovinan kuuluisassa pääkaupungissa Sarajevossa. Meido-Kanin Aku Laakkonen otteli sunnuntaina ainoana suomalaisena sarjassa -81 kg. Muu Suomen joukkue matkusti samaan aikaan jo kotimaahan.

Akun sarja oli kisojen suurin eli osallistujia oli lopulta 42 hänen sarjassaan. Kova savotta olisi siis edessä jos mitali matseihin mielii.

Akun avaus vastus tuli Itävallasta ja Islahamanov sai tuta Akun taidot. Kaveri on otellut aiemmin sarjaa ylempänä, joten scouttauksessa tuli ottaa se huomioon. Vastustajat kun ovat siinä sarjassa järjestään pidempiä kuin kasiykköset ja tyyli oli voinut muuttua. Tavat ei kaverilla olleet hirveästi muuttuneet ja otteluasento oli edelleen sama eli persus pitkällä. Samaa tanssia joutui sitten Akukin noudattamaan alussa ja sai hyydytettyä kaveria pikkuhiljaa. Aku sai avattua tilanteita enemmän ja enemmän ja vastustajalle ajettiin jo 2 shidoa. Ottelu eteni jatkoajalle, jossa Akun sode-tsuri-komi-goshi lävähti tuttuun tyyliin ja waza-arilla voitto Akulle.

Toiseen matsiin vastaan tuli kisojen 4. sijoitettu Moorhead. Hänetkin oli scoutattu huolella ennen matseja. Etukäteen oli myös tiedossa se, että Bosniassa on halpaa, mutta sitä ei tiedetty, että täällä tulee myös halpoja tuomioita otteluissa.

Moorhead teki yoko-otoshia vähän joka aloituksessa ja suurimmassa osassa hän oli itse rähmällään ja Aku jäi seisomaan paikalleen. Molemmat olivat saaneet jo yhdet varoitukset ja nämä aiturit jatkuivat britin puolelta aiheuttamatta sen enempää päänvaivaa. Samanlaisista seoinage yrityksistä saisi varoituksen vale yrityksestä. Tuomari antoi kuitenkin Akulle shidon passiivisuudesta. Moorhead yritti matossa Akulle juji-gatamea ja ähelsi, minkä kerkesi. Akua kun ei jujiteta ihan niin vaan. Sen voi moni judoka alleviivata. Ei onnistunut nytkään ja tuomari komensi maten näyttäen vielä rannetta, että Moorhead olisi epätoivoissaan yrittänyt jo rannelukkoa. Miehet nousivat ylös ja silloin saimme tuta halvan tuomion. Tuomari lätkäisi Akulle kolmannen shidon näyttäen, että Akun toisen käden sormet olivat olleet britin lahkeen sisällä!!!! Siis vaikka olisikin ollut niin mitä hyötyä hän siitä olisi saanut, kun toista kättä yritettiin vetää suoraksi? No minkäs teet tarjous jäi voimaan ja Moorhead jatkoon ja Akun päivätyö oli tehty. Harmittaa edelleen tätä kirjoittaessa täällä hotellihuoneessa ja hotelli kuplassa.

Britti oli hyvää vauhtia hyytymässä ja olisi tipahtanut jossain vaheessa mikäli tuomari olisi antanut kavereiden vaan matsata. Moorhead eteni lopulta pronssi matsiin, jonka hän hävisi italialaiselle. No työ jatkuu ja toivottavasti Aku saa seuraavissa kisoissa matsata ihan judon hengen mukaisesti.

Esa Korkia-aho