Judo

Aku ja Martti pitkästä aikaa Prahassa eli siis kansainvälisissä kisoissa.

Etusivu / Judo / Uutiset / Aku ja Martti pitkästä aikaa Prahassa eli siis kansainvälisissä kisoissa.

 Aku ja Martti pitkästä aikaa Prahassa eli siis kansainvälisissä kisoissa.

 

Judon European Open järjestettiin helmikuun viimeisenä viikonloppuna Tsekin Prahassa.

Meido-Kanilta oli mukana kaksi gladiaattoria kehissä eli Aku Laakkonen (-81 kg) ja Martti Puumalainen (+100 kg). Molemmat kundit ottelivat sunnuntaina ja kotikatsomoissakin olisi pitänyt olla 2 ruutua vierekkäin, kun olivat välillä samaan aikaan eri matoilla matsaamassa.

Akulla ei arpa osunut ihan parhaalla tavalla ja heti alkuun oli tarjolla suht kovia kavereita vastaan. Ensimmäinen matsi oli Ukrainan todella kokenut Kanivets ( Grand Prix kultaa ja hopeaa, tosin muutaman vuoden takaa) Aku piti ukrainalaisen aika aseettomana koko matsin ajan ja kumpikaan ei suorituksia saanut vain varoituksia ja ukrainalainen sai niitä taulun täyteen ja Aku toiselle kierrokselle.

Toisella kierroksella vastaan tuli lopulta kultaa voittanut Unkarin Toth. Taktiikka oli selvillä unkarilaista vastaan. Toth onnisti kuitenkin pitkillä kintuillaan saamaan Akua nalkkiin ja sai waza-arin. Akulle ehti kertyä myös 2 varoitusta eli nyt oltiin veitsenterällä ottelussa. Aku heräsi lopulta ja totesi, että täällähän on matsi käynnissä ja aloitti kunnon myllyn ja Tothia alettiin varoittaa ja 2 shidoa ehtikin tulla hänen tauluunsa, mutta aika loppui kesken ja waza-arin tappio Akulle. Mainittakoon, että Toth hoiti kaikki muut vastustajansa ippon voitoin, myös toista reittiä finaaliin edenneen Suomen Oskari Mäkisen, jolle tässä samalla onnittelut mitalista. Tässä sarjassa suomalaiset hävisivät siis vain sarjan voittajalle.

Martti Puumalaisesta, entisestä “Mikkelin mullikasta” on muuton myötä kasvanut todellinen “Stadin sonni”. Otteet ovat jo kansainvälisesti varteen otettavia ja tavoitteet ovat korkealla, kuten Akullakin.

Martti sai vastaansa ensin Belgian Ndaon, joka oli Maralle hyvä alkupala ja hetken pyörittelyn jälkeen Ndao katseli salin kattovaloja.

Toiseen matsiin vastaan tuli Romanian Croitoru, joka ei hänkään täyttä aikaa halunnut tai lähinnä pystynyt Maran kanssa aikaa matolla viettää. Pari waza-aria ja homma oli siinä.

Semifinaalissa vastus kovenikin sitten toden teolla. Vastaan asettui Tsekin Maailmanmestari ja Olympiavoittaja Krpalek. Mara lähti hyvällä asenteella eikä nimistä piittaa oli se Krpalek tai vaikka Karpalo. Tsekki oli aika ajoin pulassa Maran aktiivisen pystyjudon ansiosta ja sai jo passivisuudesta shidonkin. Näillä rilleillä katsottuna Marde oli parempi pystyssä. Lopulta päädyttiin mattoon ja Tsekki pääsi selkään. Mardella suojaus hieman liikaa auki ja mestari käytti tilanteen ilman muuta hyväkseen ja käänsi Marden sidontaan ja eteni näin finaaliin ja lopulta mestaruuteen. Ottelun jälkeen näytti siltä, että Krpalek oli hieman huojentuneen näköinen, että selvitti matsin itselleen.

Martti siis ottelemaan pronssista ja vastaan asettui Hollannin Snippe, joka oli muuten Izchevskin U23 EM-kisoissa Marden kanssa se toinen pronssimitalisti.

Pronssimatsi oli sitten sellainen, etten muista vähään aikaan jos koskaan nähneeni. Matsi oli tasaväkinen, mutta tuomarit olivatkin sitten todella epätasaisia. Kyseessä oli kisaviikonlopun toiseksi viimeinen matsi niin loppuiko dumareilta kisakestävyys? Sen verran erikoiseksi matsi muodostui.

Minuutti ennen varsinaista otteluajan päättymistä molemmilla oli kaksi varoitusta taulussa. Juuri ennen loppua Marde kaatui omassa yrityksessään ja tuomari julisti ipponin Snippelle. Tämä kuitenkin kumottiin.  Marde sai vielä kaadettua Snippen ja tuomari näytti waza-aria ja juhlat meinasivat alkaa, kunnes tämä kumottiin ja matsi jatkui ja mentiin jatkoajalle eli pisteestä tai varoituksesta poikki. Jatkoajalla Mardelle näytettiin taas waza-aria ja EJU:n selostajakin ehti jo julistaa Marden pronssin voittajaksi. Marde painoi päälle ja selostaja sanoi, että nyt tulee viimeinen varoitus Snippelle ja ihmetteli kun ei tullut. Lopulta Marden useiden yritysten jälkeen tuomari todella näytti kolmatta ja ratkaisevaa varoitusta hollantilaiselle ja taas oli juhlat alkamassa. Pöydän takaa tuomarit sitten muuttivat tämänkin päätöksen Päätuomari levitteli ihmeissään käsiä, kun ei enää tiennyt missä mennään. Tämän perään aloituksen jälkeen rajalla Marden jalat kävivät pienen tönäisyn jälkeen ulkona ja nyt shido sitten Mardelle ja mitali Snippelle. Marde julistettiin matsin aikana kolmesti voittajaksi ja Snippe kahdesti!! Tätä matsia ei Marde varmaan unohda koskaan. Marden matka jatkuu tästä kohti ensi viikonlopun Grand Slamia, joka pidetään Tashkentissa. Tsemiä sinne.

 

Esa Korkia-aho