Judo

Aku ja Erkka matsivoiton päässä mitalimatseista Sarajevossa

Etusivu / Judo / Uutiset / Aku ja Erkka matsivoiton päässä mitalimatseista Sarajevossa

Aku ja Erkka matsivoiton päässä mitalimatseista Sarajevossa


Aku ja Erkka lämppää

 

Aikuisten Eurooppa-cup järjestettiin Bosnia-Herzegovinan kuuluisassa Sarajevon kaupungissa. Kaupungissa on pidetty Olympialaiset, mutta myös sodittu verisesti. Maisemat ovat kauniit ja vuoret ympärillä mahtavat. Kisapaikka, hotellit ja kenttä olivat kaikki todella lähellä. Hotellilta siltaa pitkin “tuoksuvan” joen yli ja oltiin kisapaikalla, joka sekin oli hieman erikoinen. Päälle päin näyttää vanhalta ostarilta, mutta sisällä on palloiluhalli. Sisälle löysi kun kääntyi hääpukuliikkeen kohdalta oikealle siis ennen suutarin liikettä.

Allekirjoittanut oli nyt matkassa kaikkien coachina ja kiirettä piti. Kokonaisuutena Suomen joukkueella  kisat meni hyvin. Saaliina 3 mitalia ja pistesijoja.

Meido-Kanilta matkassa oli mukana Aku Laakkonen ja Erkka Kari. Molemmat ottelivat lauantaina. Kisassa oli mukana 231 judokaa 28 maasta.

Aku otteli sarjassa -81 kg, jossa oli 36 kilpailijaa. Aku oli kakkossijoitettu arvonnoissa. Aku sai ensin vapaakierroksen ja ekaan matsiin vastaan tuli Ukrainan Avagyan. Tiedossa oli etukäteen, ettei ole välttämättä läpihuuto juttu. Edelisessä kohtaamisessa Akun käsilukko puri niin lujaa, että kaveri vietiin ensiapuun. Matsi olikin tiukkaa vääntöä, mutta aloitukset ja tekeminen täysin Akun hallussa. Aku painoi päälle ja ukrainalaisen varoitustili täyttyi lopulta ja ulosajo.

Toiseen matsiin vastaan oli tulossa Serbian Mosic, jonka Aku pudotti ko-uchi-garilla Dubrovnikin kisassa viime vuonna. “Karsinassa” oltiin jo latautuneena, kun Serbian coach kävi sanomassa, ettei Mosic tule matsaamaan. No käyhän se näinkin, että pokataan voitto. (Olisi se tullut muutenkin :D) Aku siis ottelemaan pääsystä semifinaaliin ja varmasti mitalimatsiin.

Vastaan tuli Akua pidempi Saksan Hunfeld. Matsi oli kovaa taistelua ja sakemanni oli jo pari kertaa hyvin selässä, mutta selvitti tilanteen. Ottelu eteni Golden scoreen. Aku painoi päälle ja saksalainen alkoi hyytyä toden teolla. Akun sode oli todella lähellä onnistua ja sakemanni oli kuin kala kuivalla maalla. Huohotti kuin vanhoissa saksalaisissa kauhufilmeissä. Näytti, että tämä matsi päättyy Akulle. Saksalainen teki Petsku Sulanderit ja venyi vimeisillä voimillaan ja sai pitkilä jaloillaan Akun jalan nalkkiin ja haraista piste kun ottelua oli käyty 5.37. Aku siis keräilyihin.

Vastaan tuli Serbian luonnottoman pitkä Ciric. Kaveri olisi pitänyt taittaa kaksinkerroin että olisi ollut Akun pituinen. Aku teki kieppiä ja sodea ahkeraan, mutta äijä jäi roikkumaan aina puolitiehen. Yläpää oli jo menossa, mutta jalat edelleen tatamissa. Aku ei ollut tässä ihan parhaimmillaan se on todettava, mutta oli kyllä hankala heitettäväkin vastassa. Tässä kävi melkein kopio edellisestä matsista. Pitkät jalat sai Akun nalkkiin o-soto-garissa ja kaverille waza-ari. Aku aloitti takaa-ajon, mutta kaveri veti itsensä puutarhaletkuksi joka yrityksessä ja näin Akun sijoitus yhdeksäs.

Erkka sai vastaansa + 100 kg:ssa Serbian Stajkovacin. Erkka piti nyt vauhtia ja otti aloitukset ahnaasti itselleen. Tämä tuotti tulosta. Ei pisteitä, mutta varoituksia vastustajalle ja shidotaulu Serbille täyteen ja Erkka jatkoon. Seuraavaksi vastaan tuli Montenegron Pekovic, joka oli HUOM lyhyempi kuin Erkka, mutta vastaavasti huomattavasti karvaisempi, kuin koko Suomen joukkue. Ulkonäkö hämää, sillä ukko oli todella räjähtävä ja nopea. Jokaisessa aloituksessa pamahti seoi-nage tai joku muu yritys. Samaa rataa mentiin ja kun noita aloituksia tuli tarpeeksi monta niin kyllä niitä pisteitäkin Pekovicille tuli ja Erkalle 0-10 tappio. Erkka pääsi ottelemaan paikasta pronssiotteluun ja vastaan tuli Bosnian oma poika Vracar. Ottelu näytti ensin hyvältä ja lupaavalta. Vracar teki makikomi haraita ja Erkka vain rysähti kaverin selkään ja molemmat mahallaan. Erkan käsi oli kuitenkin edelleen alla jumissa ja Bosnian poika rullasi itsensä ja Erkan pois selästä ja suoraan sidontaan joka piti. Erkka näin 7. sija mikä on Erkan paras tulos näistä kinkereistä tähän mennessä.

Vähän jäi hampaankoloon vaikka matsit olivat ihan hyviä. Aina ei voi onnistua, ei edes joka kerta.

Kokonaisuutena Suomen jengin saalis oli hyvä. Jaakko Alli otteli lauantaina loistavasti hopeaa! Sunnuntaina Henri Määttä ja Elias Körkkö todella taistelivat itsensä pronssille. Joukkueen ainoa naisedustaja oli tällä kertaa Marianne Kosonen joka sijoittui seitsemänneksi.


Pilvet olivat matalalla tai me korkealla

Allekirjoittanut kiittää ja kumartaa koko jengiä.

Esa Korkia-aho