Judo

Aku ja Eetu mitaleilla PM-kisoissa Islannissa

Etusivu / Judo / Uutiset / Aku ja Eetu mitaleilla PM-kisoissa Islannissa

Aku ja Eetu mitaleilla PM-kisoissa Islannissa

Pohjoismaiden mestaruuskisat pidettiin kaikkien siirtojen jälkeen vihdoin ja lopulta Islannin Reykjavikissa. Meido-Kanilta lähti matkaan nyt vain kaksi kilpailijaa eli Aku Laakkonen ja Eetu Heinonen. Molemmat ottelivat vieläpä samassa sarjassa, mikä helpotti coachin työtä huomattavasti, kun ei tarvinnut hypätä matolta matolle. Urheilijoita kuljetti ammattimaisin ottein vara coach Piitu Sinkkonen.

Kisapaikka oli sitten viime kerran hyvän sijainnin sijaan jossain sellaisessa paikassa, jonka nimeä en osaa lausua vaikka tiekyltit tulkkasin sujuvalla ISlannin kielellä kuskille, joka tapauksessa se oli hankalien yhteyksien päässä. Muutenkin järjestelyt ei ihan vastanneet suomalaisten kisajärjestäjien tasoa. Se ei kuitenkaan Meido-Kanin juhlia häirinnyt. Alle 81 kg oli aikuisten sarjoista suurin eli 18 kilpailijaa.

Aku joutui heti ekasta kierroksesta tositoimiin, kun Eetu sai yhden huili kierroksen. Akulle ensin rutiini ippon voitot Ruotsin Gustafssonista ja Islannin Tomsczykistä. Kolmannella kierroksella vastaan tuli jo vähän hankalampi Norjan Alsgaard, joka pyristeli hieman pidempään kunnes Aku linttasi Norskin tatamiin ja eteni semifinaaliin. siinä vastaan tuli Tanskan Friis-Hansen ja myös hän sai tuta ippon tappion ja Aku finaaliin.

Eetu sai siis ensin huili kierroksen ja sitten vastaan tuli Tanskan Thomsen. Eetu hoiti tämän matsin ipponilla ja seuraavaksi vastaan Norjan kokenut Kollerud. Kovaa vääntöä puolin ja toisin, mutta Eetu piti matsin hallussa ja norskille alkoi satelemaan varoituksia kun ei päässyt Eetun vauhdissa itse yrittämään ja näin ollen Eetulle ippon voitto varoitusten turvin. Eetu semifinaaliin. Vastaan tuli Islannin Arni Lund, joka voitti Akun Rovaniemen PM kisoissa. Kaverin jutut on kyllä scoutattu ja niistä oli myös Eetu tietoinen. Aivan pakko sanoa, että tässä matsissa myös tuomari halusi ottaa osaa lopputuloksen suhteen. Matsi oli tiukka ja hyvä, mutta pari käsittämätöntä varoitusta Eetulle ja Islantilainen taas finaaliin ja Eetu pronssimatsiin. Puhtaasti matsaamalla olisi meillä ollut Meido-Kanilainen finaali. 

Pronssimatsissa Eetu raastoi ja painoi milloin huuli veressä ja milloin nenä Ruotsin Gustaffsonia vastaan ja kuinka ollakaan sama tuomari taas matolla ja alkoi jo käymään kylmät väreet selässä. Tällä kertaa antoi kundien matsata ja Eetu paahtoi menemään. Matsi eteni jatkoajalle ja siellä Eetun kieppi tuotti tuloksen ja waza-ari ja PM pronssi oli Eetun. Heti perään pyörähti finaali käyntiin Akun ja Lundin välillä. Lund yritti täysin samaa heti alussa kuin Rovaniemellä, mutta ei Aku nyt kahta kertaa samaan helppoon mene ja Aku passasi tilanteen ja alkoi vastaavasti pyörittää Lundia. Aku piti matsin koko ajan käsissään ja otti ottelun lopulla jalka heitolla waza-arin ja ensimmäisen aikuisten PM kullan. Todella hyvää tekemistä molemmilta ja ansaitut mitalit.

 

Esa Korkia-aho