Judo

Aku ja Eetu Estonian openissa. Arvokisat ovella

Etusivu / Judo / Uutiset / Aku ja Eetu Estonian openissa. Arvokisat ovella

Aku ja Eetu Estonian openissa. Arvokisat ovella

Viikonloppuna oteltiin kovatasoinen Estonian Open Tallinnan legendaarisessa Kalevi Spordihallissa. Kisassa oli jaossa myös ranking pisteitä Olympialaisiin. Kisassa oli mukana 291 ottelijaa 35 maasta.

Meiltä mukana olivat Aku Laakkonen ja Eetu Heinonen. Molemmilla on muistoja tästä kisapaikasta jo nassikka vuosista, jolloin halliin astuminen oli kuin aikamatka Neuvosto aikaan. Halli on sittemin saanut sisätiloissa kunnon kasvojen kohotuksen ja paikat ovat tip top. Järjestelyt sujuivat hienosti ja täytyy nostaa hattua Virolaisille, että ovat saaneet tällaisen kisan järjestääkseen.

Eetu otteli lauantaina sarjassa -73 kg, jossa oli 44 osallistujaa. Nämä taisivat olla Eetun ensimmäiset aikuisten open tason kilpailut, mutta sitä ei matolla huomannut. Kisa ei ollut kuitenkaan Eetulle nyt muuta kuin valmistautumista tämän viikon isoimpaan koitokseen eli U21 MM-kisoihin ja Eetu kävikin kisan jälkeen kotona vaihtamassa vain kalsarit, kun jo matka Marokkoon oli edessä heti maanantai aamuyöstä.

Eetulle tuli ensimmäisessä ottelussa vastaan Ukrainan Sadzhaia. Eetu otti heti aloitteet haltuun ja alle minuutissa heitti äijästä waza-arin tomoe-nagella ja perään juji-gatame, josta ukrainalainen yritti nousta ylös, epäonnistuen siinä pahemman kerran. Eetun juji puri sen verran kovaa, että ukrainalaisen tie veikin sitten ensiapuun. Olisi ehkä kannattanut antautua. Eetulle hieno avausvoitto. Tokaan matsiin vastaan tuli Ranskan Duprat, jolla on vaikuttava määrä mitaleja Grand Prix ja Grand Slam kisoista. Eetu aloittikin hyvin ja painosti ranskalaista ajaen shidon Dupratille. Duprat teki kuitenkin samat Eetulle mitä Eetu teki ukrainalaiselle. Tomoe-nagesta waza-ari ja juji-gatame perään. Eetu olisi ehkä voinut pienen kiemurtelun ja kivun kautta päästä lukosta karkuun, mutta MM-kisoja ei kannata riskeerata ja Eetu antautui ajoissa ja näin voitto ranskalaiselle, joka oli lopulta pronssilla. Pirteä esitys kaiken kaikkiaan ja nyt kaikki peliin Marokon MM-kisoissa. Eetu astelee matolle tämän viikon torstaina. Tsempit sinne.

 

Akulle tuli ensimmäiseen matsiin vastaan Valko-Venäjän Bekmurzaevin veljeksistä se kovempi eli Ysup. Kaveri oli Bratislavan Eurooppa cupissa hopealla, kuten lopulta myös täällä. Sarjassa -81 kg oli 33 ottelijaa ja mitalimatseissa oli lopulta Bekmurzaevin veljekset sekä ranskalaiset. Bekmurzaevin tyyli oli tsekattu ja tiedossa oli mitä tuleman pitää. Aku pelasikin matsin loistavasti ja kaveri ei saanut omia tekniikoitansa tai otteitansa lainkaan sisään. Aku piti ottelun käsissään ja Belaruksen pojalla oli jo 2 varoitusta, kunnes VAIN 4 sekuntia ennen loppua Aku teki seoinage yrityksen ja kaveri teki matossa mielestäni normi mattokäännön, josta sai waza-arin!!! Seli seli, mutta ei tuo nyt enää ollut judoheitto. Olkoonkin säännöt nyt mitä on ja voin olla tulkinnasta väärässä, niin en pisteitä tuollaisesta antaisi. Reportterin roolissa saan tietty valittaa ja niin teenkin toisin kuin Mr Cool eli Aku joka ei näitä paljoa protestoi vaikka V käyrä olikin nyt korkealla. Sen aisti miehestä ja päätin olla sanomatta mitään matsin jälkeen. Kun Akua ottaa päähän niin hän käyttäytyy aina hyvin aivan kuten Eetukin. Nyt mittari nousi kuitenkin tasolle, jota voisi luonnehtia tavallisen tallaajan asteikolla hieman tuohtunut. Eli puhisi hiljaa marssiessaan pukukoppiin. Ottelu ei ollut ollenkaan huono Akulta ja suunta on taas takaisin siihen normi Akuun. Vastuskin oli kova, mutta täysin voitettavissa. Nyt vaan kävi näin ja tätä se judo joskus on. Bekmurzaev eteni hopealle ja matkalla vei Ranskan ykkössijoitetun ja GP /GS mitaleita kahmineen Djalon kuin kuoriämpärin.

Akullakin pääkisa on vasta tuloillaan eli U23 EM-kisat kuun vaihteessa Venäjän Izhevskissä. Joukkuetta ei ole vielä julkistettu, mutta eiköhän se Aku marssi jälleen EM tatamille.

Esa Korkia-aho