Judo
Mitaleja ja mustelmia Sörmlandsträffenistä
Mitaleja ja mustelmia Sörmlandsträffenistä
Meido-Kanin junioreiden kisamatka kohdistui tällä kertaa Ruotsin Öxelosundiin, jossa oteltiin Sörmlandsträffen. Ottelijoita kisassa oli 381, joista 18 Meido-Kanista. Taso kisassa vaihteli laidasta laitaan, Puolasta tullut iso – kisan suurin – joukkue oli läpikotaisin kovaotteisia taistelijoita, Ruotsalaisissa taso sen sijaan vaihteli aloittelijoista EJU-cup mitalisteihin. Ison kisan tunnelmaa ja uusia vastustajia olimme hakemassa ja kumpaakin saatiin ihan litramitalla annosteltuna. Mitalisaaliimme oli 2 kultaa, 4 hopeaa, 2 pronssia. Retken suurempaa saalista oli silti porukan yhteen hitsautuminen lautta- ja bussimatkoilla sekä pitkän kisapäivän aikana. Valmentajat Tapani Piri, Jouko Eerikäinen ja Nea Talassaari olivat ainakin hyvin tyytyväisiä retkikunnan yhteishenkeen ja sen kehittymiseen, puhumattakaan äänekkäästä kavereiden kannustamisesta. Alla on katsaus urheilijoidemme kisaan, järjestyksenä ovat ikä- ja painoluokat pienemmästä isompaan.
ELNAZ MOHAMMADI, FU15-40 kg, sijoitus: 2., hopeaa
Elnaz otteli viiden hengen poolissa neljä matsia, joista 2 voittoa ja 2 tappiota. Voittojen mennessä osin ristiin tuli hopeamitali kotiin, koska Elnaz tyypilliseen tapaansa napsi voittonsa ipponeilla. Elnaz on itse vielä U13 ikäinen, joten hopea U15 ikäluokasta isossa kisassa lupaa hyvää.
MAXIM ONOPRIIENKO, PU15-42 kg, sijoitus: 1., kultaa
Kisojen ensimmäinen ottelumme päättyi dramaattisesti, kun Maximin puolalainen vastustaja päätti yrittää pysäyttää katon kautta kiertävän uchimatan kädellään 26 sekunnin kohdalla. Tuloksena ippon Maximille ja lääkärireissu vastustajalle, toivottavasti myös ukemin kertauskurssi, kunhan käsi saadaan kuntoon. Tuplapoolin kaksi muuta matsia päättyivät siistimpiin ipponeihin noin minuutin kohdalla. Semareissa Ruotsin Lomvik räpisteli vastaan parikymmentä sekuntia. Finaalissa Puolan Piotr Skrzetuski ei millään suostunut tulemaan heitetyksi, joten Maksim päätti kisansa sidonnalla haettuun kultamitaliin.
OONA TALASSAARI, FU15-44 kg, sijoitus: 7.
ULRIIKKA MANKONEN, FU15-44 kg, sijoitus: 7.
Sekä Ulriikan että Oonan kisat alkoivat lyhyillä otteluilla kovia puolalaisia vastaan. 14 ja 17 sekuntia kertovat, että vauhti, voima ja rajuus ovat tulleet tytöille yllätyksenä. Kummankin toinen matsi oli parempi, jotain oli opittu ja tatamilla meni jo noin minuutin verran, kehitystä on ja sitähän kisasta haettiin. Ulriikka on vielä U13 ikäinen, joten varsinkin siihen nähden hyvä toinen matsi.
SILVIA LAUTSO, FU15-48 kg, sijoitus: 5.
Silvia sai tuplapoolissa kolmen ottelun verran kokemusta puolalaisten kisaajien kovuudesta. Jälleen viimeisin matsi oli paras, kehitystä tapahtuu, joskin nyt koulu oli kova.
AINO EERIKÄINEN, FU15-52 kg, sijoitus: 4.
IIDA HEINO, FU15-52 kg, sijoitus: 5.
Iida ja Aino ottelivat tuplapolin eri lohkoissa, joissa Iida sai kolme ottelua ja vasta U13 ikäinen Aino kaksi. Ipponilla tappiot kaikista matseista mutta otteluajoissa oli vaihtelua ja osa matseista kivasti tasaisia.
LEEVI KAMMONEN, PU15-55 kg, sijoitus: 7.
NEO AJO, PU15-55 kg, sijoitus: 9.
AARNE NEUVONEN, PU15-55 kg, sijoitus: 13.
Jos sarjassa on kolme omaa ottelijaa, on kysymys vain siitä missä vaiheessa kaaviota he kohtaavat. Neo avasi pelin ottamalla voiton Puolan Laksasta jatkoajalla. Seuraavassa matsissa Ruotsin Sjöström kuitenkin pudotti Neon keräilyihin parin minuutin tasaisen väännön jälkeen. Leevi kohtasi ensimmäisenä Ruotsin Hofflinin ja jatkoajan wazari pudotti Leevin ekasta matsista keräilyihin. Aarne hävisi ruotsalaiselle wazarilla mutta loukkasi samalla itseään sen verran, että kisat päättyivät siihen. Leevi voitti ensimmäisen keräilynsä wazarilla ja päätyi sitten Neoa vastaan toiseen keräilymatsiin. Tuttujen kesken ottelu oli tasaista kenkkaamista, kunnes ajassa 2:06 Leevi onnistui ipponin arvoisesti ja jatkoi ottelemaan uudelleen Ruotsin Hofflinin kanssa, nyt pääsystä pronssimatsiin. Hofflin oli minuutin väännön jälkeen parempi ja jatkoi eteenpäin. Koko alle -55 kiloisten porukkamme on hyvää ja tasaista ja pystyvät hyvin sparraamaan toisiaan, tässä on hyviä aineksia koossa.
ELLI-IIRIS ACHRENIUS, FU15-57 kg, sijoitus: 2., hopeaa
Matkan jäljiltä Elli-Iiris oli ryytynyt ja kun päivä venyi eivätkä sarjan ottelut alkaneet, oli syytä vaihtaa taktiikkaa ja Elli-Iiris meni pukuhuoneeseen nokosille. Kellon piti herättää mutta jostain syystä herätys tuli vasta, kun seurakaveri tuli kertomaan, että nyt kuulutetaan valmistautumaan otteluun. Nyt siis tiedetään, että Elli-Iiriksen paras lämmittely on juoksu unisena pukuhuoneesta suoraan ottelualueelle vyötä sitoen: ekasta matsista voitto morote-seoinagella ajassa 12 sekuntia, toisessa kieppi puri ajassa 6 sekuntia. Oman poolin ykkösenä siis semareihin, josta minuutin väännön jälkeen ipponilla finaaliin. Finaalista kehkeytyi jännitysnäytelmä: Puolan Natalia Sobczuk avasi pelin wazarilla, jonka Elli-Iiris kuittasi tasoihin hetkeä myöhemmin. Matsin viimeisellä sekunnilla lähti liikkeelle puolalaisen toinen wazari, joten ottelukello pysähtyi 10 sekuntia yliajalle ja Elli-Iirikselle tuloksena hienosti taisteltu hopea.
MARIO PRUUNS, PU15-60 kg, sijoitus: 3., pronssia
Mario otteli vaihteeksi tavallista sarjaansa ylempänä, ollen noin 500 grammaa yli sarjan -55 kiloa. Alipaino sarjassa näkyi, koska varsinkin puolalaiset ottelijat olivat noin päätä pidempiä, rotevia ja selvästi vetäneet painoa alas päästäkseen 60 kiloon. Koko- ja lihasero oli ajoittain jopa pelottava, mutta Mariota se ei kuitenkaan näyttänyt pelottavan: jalkalakaisut ja kiepit ovat myrkkyä isokokoisille kahvaajille ja ne ovat nimenomaan Marion pelikirjan ydintä. Viiden hengen poolissa tuli 4 ottelua ja niistä voitot molemmista ruotsalaisista: toinen kaatui deashi-barailla wazarin arvoisesti, toinen kaatui kiepillä suoraan sidontaan. Kaksi puolalaista vastustajaa olivat nyt niukasti parempia ja rajusti isompia, tuloksena siis pronssia.
JOEL RAJALA, PU18-50 kg, sijoitus: 2., hopeaa
Poikkeuksen kisan muuten isoihin sarjoihin toi pojat U18-50 kg, jossa oli vain kaksi ottelijaa. Ikävä juttu Joelille, että se toinen ottelija oli ruskeavöinen hallitseva Ruotsin mestari Morozov, joten hyvistä matseista huolimatta Joelille hopeaa. Otteet olivat kyllä hyvät, joten tuskin olisi mitalin väri vaihtunut, vaikka olisi ollut enemmänkin osallistujia sarjassa.
TOIVO HONKATUKIA, PU18-55 kg, sijoitus: 2., hopeaa
LEEVI KAMMONEN, PU18-55 kg, sijoitus: 3., pronssia
Leevi urakoi U15 ikäluokan lisäksi myös U18 ikäisissä ja tuplapoolin alkusarjassa voitti kaksi ruotsalaista ja hävisi yhden matsin Ruotsin Vallierille, A-lohkon kakkosena siis jatkoon. B-lohkossa Toivo voitti yhden mutta hävisi Ruotsin Samir Poblockille, jatkoon myös lohkonsa kakkosena. Semifinaaleissa suomalaisten kaatamisessa jo kunnostautunut Samir Poblock niittasi Leevin 8 sekunnissa ja jatkoi finaaliin, Leeville hienosti pronssia omaa ikäluokkaansa ylemmästä sarjasta. Semifinaaleissa Toivo voitti Ruotsin Vallierin ja jatkoi finaaliin, johon vastustajaksi siis tuli uudelleen Ruotsin Samir Poblocki, joka on hallitseva Ruotsin mestari niin B- kuin A-junioreissa sekä EJU-cup pronssimitalisti viime syksyltä. Nyt finaali oli todella kova mutta Samirin kokemus oli tällä kertaa liikaa Toivolle myös uusintaottelussa ja tuloksena siis Toivolle hopeaa ja Leeville pronssia.
ANJA SNABB, FU18-57 kg, sijoitus: 5.
Anja hyppäsi suoraan startticupeista ja Alempien Vöiden Mestaruuskisoista syvään päätyyn eli Tytöt U18-57 kg sarjaan Öxelosundissa. Hyvää kokemusta tuli kahden ottelun verran, rohkeudesta ja reippaudesta isot aplodit.
JONATHAN TÕNISSON, PU18-60 kg, sijoitus: 7.
TONI SULONEN, PU18-60 kg, sijoitus: 9.
Tonin ottelut päätyivät ekan matsin jälkeiseen huonovointisuuteen. Lautta- ja bussimatkat, yöunet ja ruokahuolto ovat tällaisilla retkillä usein aivan kriittisiä elementtejä, niin nytkin. Matsin lopulla tuomari jätti antamatta vastustajalle ilmeisen hansoku-maken, mutta se ei päivän kulkuun olisi vaikuttanut. Jonathanin ekan ja tasaisen matsin lopulla Puolan Mateusz Konieczny sai tehokkaan kuristuksen ja jatkoi matkaansa lopulta voittaen koko sarjan. Jonathan päätyi siis keräilyihin, missä Ruotsin Svanbom lensi ensin wazarin arvoisesti ja hetkeä myöhemmin vielä tai-otoshilla heitetyllä kauniilla ipponilla. Pääsystä pronssimatsiin vastaan tuli Ruotsin Gabriel Gevryie, jonka kanssa matsi venyi yli 7 minuutin ennen kuin ruotsalainen päätyi voittajana jatkamaan aina pronssimitalille saakka. Jonathanin otteet, pelikirja ja kunto ovat kohdallaan, tästä on hyvä jatkaa.
ANTON PITKÄNEN, PU18-66 kg, sijoitus: 1., kultaa
Päivän supersuorittajiin kuuluva Anton aloitti urakkansa 15 hengen kaaviossa vakuuttavasti: ippon morote-seoinagella 39 sekunnissa. Kun kieppi nyt oli kalibroitu kuntoon, tuli seuraava ippon jo 14 sekunnissa. Semifinaaliin kulutettiin aikaa jo yli minuutti ja tekniikka vaihtui uchi-mataan. Finaalissa vastustaja pakitti ulos rajoita ja hyppi polvilleen kolmen shidon arvoisesti ajassa 2:23, joten kultamitali lähti kauniisti mukaan kotimaahan.
Tulokset kootusti
ELNAZ MOHAMMADI, FU15-40 kg, 2.
MAXIM ONOPRIIENKO, PU15-42 kg, 1.
OONA TALASSAARI, FU15-44 kg, 7.
ULRIIKKA MANKONEN, FU15-44 kg, 7.
SILVIA LAUTSO, FU15-48 kg, 5.
AINO EERIKÄINEN, FU15-52 kg, 4.
IIDA HEINO, FU15-52 kg, 5.
LEEVI KAMMONEN, PU15-55 kg, 7.
NEO AJO, PU15-55 kg, 9.
AARNE NEUVONEN, PU15-55 kg, 13.
ELLI-IIRIS ACHRENIUS, FU15-57 kg, 2.
MARIO PRUUNS, PU15-60 kg, 3.
JOEL RAJALA, PU18-50 kg, 2.
TOIVO HONKATUKIA, PU18-55 kg, 2.
LEEVI KAMMONEN, PU18-55 kg, 3.
ANJA SNABB, FU18-57 kg, 5.
JONATHAN TÕNISSON, PU18-60 kg, 7.
TONI SULONEN, PU18-60 kg, 9.
ANTON PITKÄNEN, PU18-66 kg, 1.
Tapani Piri