Iaido

Liity jäseneksi

Etusivu / Iaido / Liity jäseneksi

Perustietoa

Iaido on budolaji, jossa harjoitellaan japanilaisen miekan käyttöä. Laji on suhteellisen tuntematon verrattuna muihin japanilaisiin budolajeihin kuten Judoon, Karateen tai Aikidoon. Lajin juuret ovat keskiajan Japanissa ja noista ajoista on selviytynyt muutamia koulukuntia näihin päiviin.

Harjoitteluun osallistuminen ei vaadi aiempaa kokemusta budolajeista. Iaidossa ei myöskään kilpailla, vaan harjoittelu tähtää kunkin harjoittelijan omaan fyysiseen, tekniseen ja henkiseen kehittymiseen. Iaidon perusteet opetellaan puumiekalla, jonka jälkeen voi hankkia Katanaa muistuttavan teroittamattoman miekan.

Harjoittelusta:

Iaidon harjoittelu aloitetaan puisella harjoitusmiekalla (bokken). Pääosa harjoittelusta koostuu ennalta määrätyistä liikesarjoista (kata), joita harjoitellaan yksin. Normaalit harjoitukset koostuvat opettajan ohjaamasta yhteisestä osuudesta ja itsenäisestä harjoittelusta, jossa opettajaa ohjaa henkilökohtaisesti harjoittelijoita. Peruskurssin jälkeen seuran opettajat auttavat sopivan harjoittelumiekan (iaito) valinnassa. Pidemmälle ehtineet iaidon harrastajat voivat käyttää harjoittelussa myös oikeaa japanilaista miekkaa (katana). Myöhemmin mukaan tulee myös parin kanssa tehtäviä liikesarjoja, joita harjoitellaan puumiekoilla.