Iaido

Etusivu / Iaido

Iaido

Iaido (jap. 居合道, iaidō) on perinteinen japanilaiseen miekankäyttötaitoon perustuva budolaji. Iaido-harjoittelun perinteet ja juuret löytyvät syvältä Japanin historiasta. Suurin osa nykyisistä iaidokoulukunnista pitää ”kantaisänään” Genna-kaudella (1615-1624) noin 73-vuotiaana kuollutta samuraita nimeltä Hayashizaki Jinsuke Minamoto no Shigenobua.

Alun perin iaijutsu oli osa kenjutsua eli miekkailutekniikkaa. Olojen rauhoituttua Japanin Sengoku-kauden (1467-1573) jälkeen näkivät monet mestarit suhteellisen rauhallisen Tokugawa- eli Edo-kauden aikana (1600-1868) iaidossa erinomaisen tavan kehittää harjoittelijan henkisiä ja fyysisiä ominaisuuksia.

Meido-Kanissa harjoiteltava iaidon tyylisuunta on Muso Shinden Ryu, jonka historia juontaa suoraan edellä mainittuun iaidon perustajaan. Japanissa Yokohamassa asuva iaidomestari Gakudo Takada on tyylisuunnan päämies 20. sukupolvessa. Takada Sensein harjoitusseminaareja järjestetään Suomessa ja Ruotsissa.

Käytännössä iaidoharjoittelu on kata-harjoittelua. Kata tarkoittaa ”muotoa” eli liikesarjaa: harjoittelija tekee miekalla erilaisia taistelullisia liikesarjoja. Kata-harjoittelu ei ole kuitenkaan vain muotojen toistamista vaan sisältää myös harjoittelijan henkiseen kasvuun tähtääviä elementtejä. Takada Sensei korostaa kolmea tärkeää osa-aluetta iaidossa; Kokoro (sydän), shizei (asento) ja waza (tekniikka), joista muodostuu kokonaisuus.

Tutustu harjoitusaikoihimme ja tule mukaan kokeilemaan.